- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, explicații pentru împrumutul de 920 de milioane de la SUA. „Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României”

25 Sep, 20:10 • Amarie Giorgiana
Premierul Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, 25 septembrie, la ceremonia de semnare a Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al SUA, că accesul țării la o finanțare în valoare de 920 de milioane de dolari este o dovadă de încredere de care țara noastră se poate bucura.
Marcel Ciolacu, explicații pentru împrumutul de 920 de milioane de la SUA. Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României

Marcel Ciolacu a declarat, astăzi, 25 septembrie, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului privind  împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii, că accesul României la o finanțare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea Statelor Unite ale Americii reprezintă o dovadă puternică de încredere de care țara noastră se poate bucura în relația cu aliatul nostru strategic, potrivit Știri pe Surse.

Marcel Ciolacu, mândru de împrumutul de 920 de milioane de la SUA

Miercuri, 25 septembrie, Marcel Ciolacu a semnat contractul prin intermediul căruia România împrumută suma de 920 de milioane de dolari de la SUA. Angajamentul a fost parafat la Palatul Victoria, în prezența ambasadorului american Kathleen Kavalec. Banii primiți de la americani vor fi folosiți pentru armament. Mai exact, este vorba despre Acordul privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii. Împrumutul va avea o perioadă de rambursare de 12 ani, cu perioadă de grație de un an.

Premierul Ciolacu a fost mai mult decât încântat de semnarea acestui contract și a făcut declarații la Guvern. El speră că, la un moment dat împrumutul va ajunge să fie dublu.

„Vom dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional. În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA şi aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective.

Vom propune şi alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanţare de peste 2 miliarde dolari prin intermediul aceluiaşi mecanism financiar”, a declarat Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu sprijină familiile afectate de inundații. Ajutorul este de 15 mii de lei!

Totodată, premierul a subliniat că, prin intermediul acestui contract, România va beneficia de tehnică militară de ultimă generație, dar și de noi locuri de muncă.

„Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru a dezvolta industria locală de apărare.

Îi mulţumesc domnului Michael Miller – directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, pentru tot sprijinul de care a dat dovadă în acest proces, dar în mod special aş dori să o felicit pe doamna Ambasador Kavalec şi întreaga echipă a ambasadei SUA la Bucureşti pentru implicarea în realizarea acestui proiect. Vă asigur că România va continua să fie un partener deschis şi determinat să contribuie la întărirea relaţiei dintre ţările noastre, pe toate subiectele de interes comun”, a mai adăugat Ciolacu.

Citește și: Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă”