- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu face anunțul momentului privind salariile românilor în 2024: Introducem azi directiva europeană

21 Jun, 10:35 • Adrian Popovici
Premierul Marcel Ciolacu a susținut o declarație de presă înaintede începutul ședinței de guvern. Acesta a vorbit despre majorarea salariului minim de la 1 iulie, dar și transpunerea în legislația românească a directivei despre salariul minim european.
Marcel Ciolacu face anunțul momentului privind salariile românilor în 2024: Introducem azi directiva europeană

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important înaintea ședinței de guvern de joi, declarând că Executivul va aproba un proiect de lege privind stabilirea salariului minim european în România. Acesta reprezintă un pas semnificativ în alinierea la directivele europene, având ca scop protejarea puterii de cumpărare și asigurarea unui nivel de trai decent pentru angajați, transmite Știri pe surse.

„Introducem azi salariul minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii. Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajați”, a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege care va fi adoptat de cabinetul Marcel Ciolacu urmărește transpunerea în legislația națională a unui jalon esențial asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Ciolacu, premierul României
Marcel Ciolacu, premierul României

Te-ar putea interesa și: Venituri mai mari pentru milioane de români în 2024! Proiectul de lege a ajuns pe masa Guvernului

Cum se va aplica proiectul adoptat de guvernul Marcel Ciolacu?

Conform expunerii de motive a proiectului, salariul minim brut garantat în plată va fi stabilit printr-un mecanism obiectiv, în conformitate cu orientările Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Această reformă implică instituirea unui nou mecanism și a unei noi formule pentru stabilirea salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, în consultare cu partenerii sociali și ținând cont de acțiunile Uniunii.

Directiva europeană prevede crearea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut garantat în plată, care să includă proceduri clare pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal pe baza unor criterii obiective, după cum explică Marcel Ciolacu. Aceste criterii urmăresc asigurarea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei în rândul persoanelor încadrate în muncă și promovarea coeziunii sociale și a convergenței sociale.

În nota de fundamentare a proiectul ajunge pe masa lui Marcel Ciolacu se menționează că pentru a asigura un grad adecvat de adecvare a salariului minim legal, Codul muncii va fi completat cu elementele corespunzătoare care să prevadă criteriile naționale necesare pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal. Aceste criterii includ puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut garantat în plată, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Citește și: Cât este salariul în 2024 al soldaților maghiari comparativ cu cel al românilor. Cifrele sunt surprinzătoare