Premierul Marcel Ciolacu a temperat situația și a ținut să-i liniștească pe toți cei din sistemul bugetar, care se temeau că în lipsa rectificării nu vor avea bani suficienți pentru a termina cu bine anul. Premierul le-a transmis că s-au luat toate măsurile pentru ca în toate domeniile să fie asigurate cheltuielile, dar și finalizarea proiectelor de investiții, potrivit știripesurse.ro.
„Tot astăzi, ne asigurăm că sistemul de sănătate publică are finanțarea asigurată până la finalul anului! Alocăm astăzi 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, plus alte 200 de milioane de lei pentru cheltuieli ale spitalelor. Totodată, aprobăm prin memorandum și plățile necesare pentru continuarea unor mari investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București.
În ceea ce privește susținerea mediului privat, astăzi majorăm cu 4 miliarde de lei și plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, până la 31 decembrie 2023. Noul plafon asigură acces la măsurile din schema de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Estimăm că până la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind o prioritate.”, a spus Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu confirmă eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii. „Românii nu vor avea veniturile îngheţate pe următorii 50 de ani”
„De altfel, văd că – în ciuda tuturor greutăților și apocalipsei – domnul ministru Boloș a asigurat astăzi resurse financiare de 13.7 miliarde de lei cu care acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșit de an. Vorbim despre pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate, ajutoare de încălzire.
În paralel, domnul ministru vine azi și cu o informare despre progresele realizate în aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic, astfel încât să reducem evaziunea fiscală și să colectăm mai mulți bani la buget.
În același timp, toate proiectele importante de investiții publice vor continua până la sfârșitul anului fără riscul apariției unor blocaje. Ministerul Dezvoltării vine cu o Ordonanță de Urgență care susține derularea în bune condiții a Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi a Programului Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny”. Iar Ministerul Finanțelor propune un mecanism mai flexibil prin care autoritățile locale să poată angaja cheltuieli noi de investiții, altele decât cele cu fonduri europene.
Așa cum am mai spus, vom ține sub control cheltuielile publice, dar – în egală măsură – dăm șansa tuturor primăriilor, consiliilor județene și altor instituții publice să-și finalizeze investițiile începute.”, a adăugat premierul.