În timpul vizitei sale la Constanţa, premierul Marcel Ciolacu și-a manifestat optimismul și a declarat că deși se vehiculează ideea că industria din România a dispărut și că țara noastră a fost lăsată în uitare, realitatea este alta: industria românească continuă să existe și să înregistreze progrese, evidențiind că lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă, transmite Agerpres.
Marcel Ciolacu a afirmat că în ultima perioadă, în special după vizitele sale la Uzina Dacia, la Uzina Ford din Craiova și la șantierul naval, este evident că industria românească este într-o fază de dezvoltare. A adăugat că cifrele indică faptul că anul precedent România a avut o creștere a exporturilor cu 1,3% și o reducere a importurilor cu 3,2%, ceea ce arată o contribuție semnificativă a industriei la economie. Chiar dacă acest lucru nu este suficient în opinia sa, în calitate de prim-ministru, consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă. A subliniat necesitatea unei implicări mai mari, făcând o promisiune că nu va împiedica acest progres.
„Cred că vorbim mult prea mult că nu mai avem industrie în România, că nu mai dezvoltăm industria, că s-a ales praful de ţara noastră. Credeţi-mă, cel puţin în ultima perioadă, mai ales după ce am vizitat şi Uzina Dacia, după ce am vizitat şi Uzina Ford de la Craiova, acum şi şantierul naval şi mâine mai avem anumite vizite (…), industria românească se dezvoltă şi există.
Mai mult, ne arată cifrele că anul trecut am exportat mai mult cu 1,3% şi am importat mai puţin cu 3,2%. Vedem şi ponderea industrială în formarea PIB-ului. Cu adevărat, nu este suficient, dar din punctul meu de vedere, ca şi prim-ministru, lucrurile sunt în direcţia corectă. Ne trebuie mai multă implicare şi aici am făcut o mare promisiune, că în primul şi în primul rând nu o să-i încurc”, a declarat premierul Ciolacu, după ce a vizitat Şantierul Naval Constanţa.
Citește și: Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu procesul Roșia Montană
Marcel Ciolacu a subliniat importanța implicării statului în promovarea investițiilor în sectorul industrial. El a menționat necesitatea alocării unor resurse financiare mai mari către această zonă. De asemenea, a evidențiat creșterea economică înregistrată pentru prima dată în investiții, atât în investițiile directe, cât și în cele finanțate din fonduri europene. Ciolacu a subliniat că este esențial ca, pe lângă investițiile în infrastructură, statul să încurajeze și investițiile în zona industrială, atât în domeniul transporturilor, unde a menționat și prezența lui Sorin Grindeanu, cât și în sectorul exporturilor.
Premierul Marcel Ciolacu a punctat că, chiar dacă deficitul bugetar este mai mare decât estimările inițiale, este pentru prima dată când investițiile depășesc acest deficit. Astfel, se evită deficitul pe termen lung generat de consum și se încurajează dezvoltarea economică sustenabilă prin investiții.
El a dat drept exemplu productivitatea muncii la Uzina Dacia de la Mioveni, unde „o maşină se finalizează în 55 de secunde – 1.400 de maşini Dacia făcute într-o zi”.
„Iată că şi în industrie, şi în tehnologie, românii sunt recunoscuţi în lume pentru seriozitatea şi competitivitatea muncii lor. Problema structurală este şi aici necesitatea forţei de muncă bine pregătite. De aceea, voi propune marilor investitori un parteneriat care să aibă drept obiectiv strategic creşterea numărului de locuri în învăţământul dual”, a concluzionat premierul.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță prioritatea Guvernului în fața a milioane de români! „Este cel mai puternic instrument”