Guvernul a făcut publică Legea care normează măsurile fiscale referitoare la impozit. Aceasta va aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sistemul fiscal aplicabil marilor bănci și companiilor multinaționale. În cursul acestei săptămâni, Premierul Marcel Ciolacu se va prezenta în fața Parlamentului și va asuma responsabilitatea pentru acest proiect de lege.
Citește și: Vestea momentului pentru pensionari. CNPP face un nou anunț deținătorii de pensii
Până în prezent, băncile și companiile multinaționale găseau modalități de a evita plata impozitelor în România prin diverse tactici. Potrivit noii legi, aceste instituții nu vor mai avea această opțiune și vor fi obligate să plătească fie un impozit pe profit,unul echivalent cu 1% din cifra lor de afaceri.
Așadar se introduce un impozit minim pe cifra de afaceri pentru a promova respectarea regulilor fiscale și pentru a asigura o contribuție minimă din partea contribuabililor care sunt supuși impozitului pe profit. Aceasta se aplică în situația în care impozitul pe profit, calculat conform regulilor generale din Codul fiscal, este mai mic decât valoarea celui minim pe cifra de afaceri.
Această reglementare se aplică contribuabililor care au înregistrat o cifră de afaceri de peste 50.000.000 de euro în anul precedent și care, în anul de calcul, au un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, calculat pe baza cifrei de afaceri cumulată de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul.
De asemenea, se stabilesc reguli pentru situația în care rezultatul fiscal cumulat la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este o pierdere fiscală sau un profit impozabil, dar contribuabilul nu datorează impozit pe profit din cauza faptului că se află în perioada de recuperare a pierderii fiscale.
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) se determină astfel:
IMCA = 1%*(VT – Vs – I – A), unde:
VT = venituri totale;
Vs = venituri care se scad din veniturile totale (cum ar fi: veniturile neimpozabile, veniturile aferente costurilor stocurilor serviciilor în curs de execuție, veniturile din producția de imobilizări corporale şi necorporale neincluse valoarea achiziției/producției de active, veniturile din subvenţii, veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii);
I = valoarea achiziției/producției de active efectuată în trimestru/anul de calcul, începând cu anul fiscal 2024, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024; în cazul în care activele se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, valoarea luată în calcul pentru determinarea acestui indicator este cea înregistrată în evidența contabilă aferentă trimestrului/anului de calcul, după caz;
Alte articole: Apel pentru salvarea companiei aeriene TAROM. Sindicatul lansează campanii de donații și subscripții publice