Marcel Ciolacu a fost prezent la Summitul Administrației Publice Municipale. Prezent la eveniment, premierul a anunțat că TVA-ul nu va fi majorat în țara noastră. Mai mult, social democratul a reiterat că angajamentele negociate cu reprezentanţii Comisiei Europene privind reducerea deficitului bugetar pot fi realizate prin reducerea cheltuielilor bugetare și o mai bună colectare a veniturilor. În aceste condiții, creșterea taxelor nu pare momentan o variantă luată în calcul de șeful Executivului.
Deficitul bugetar tot mai mare a adus în ultimele luni în discuție majorarea taxelor din țara noastră, printre acestea numărându-se și TVA-ul. În ciuda speculațiilor apărute, se pare că Guvernul nu ia momentan în calcul această variantă.
„Vineri, 25 octombrie 2024, Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031. Acest plan prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani. Punctul de plecare este un deficit bugetar de 7,9% estimat pentru anul 2024, iar ca țintă finală, la sfârșitul anului 2031, un deficit bugetar de 2,5% din PIB”, se arată în anunțul oficial.
Vezi și: Marcel Ciolacu, anunț chiar de Ziua Armatei: „Trăim vremuri complicate, cu un război la graniță”
Tot în acest context, Marcel Ciolacu a declarat că TVA-ul și nici alte taxe nu vor fi majorate în țara noastră. Șeful Executivului a explicat că reducerea deficitului bugetar poate fi realizată prin reducerea cheltuielilor bugetare și o mai bună colectare a veniturilor.
Scandalul primelor de 8,6 mil euro ale Elisabetei Lipă aruncă în aer sportul românesc. Mai multe federatii vor sa intre in grevă!
„Vă rog eu frumos, opriți-vă! Nu se mărește TVA-ul. O spun, mă tatuez pe mână: nu se mărește TVA-ul! Nu crește nicio cotă unică, cât este cota unică? Înseamnă că va rămână 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit, când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la veniturile mici și medii? Ce om normal la cap ar face acest lucru?
Veți vedea că nu este nicio problemă, pentru că anul viitor avem două lucruri. S-a renegociat, trebuiau venituri mai mari din PIB, de 2,5 puncte procentuale și am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale, fiindcă acest lucru îl poți face și din reducerea cheltuielilor și dintr-o mult mai bună colectare, ținând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar și pe o gestionare a banului public mult mai bun.
Și o repet, cel puțin în zona de sănătate, și mi-aș dori și în zona educației, unde sunt cele mai mari cheltuieli în acest moment în România, să fie achizițiile centralizate la nivelul Ministerului de Finanțe. O seringă trebuie să coste la fel și la Cluj și la Buzău”, a spus premierul.
Vezi și: Meteo noiembrie 2024. ANM a actualizat prognoza pe 4 săptămâni