Marcel Ciolacu a vorbit astăzi, 5 mai, despre reforma pensiilor speciale, moment în care a spus că este pregătit să pună legea pe masa Parlamentului atunci când va ajunge premier, dacă ea nu va fi adoptată până atunci. Mai mult decât atât, liderul PSD a spus că dacă legea nu va fi acceptată, el se va retrage, informează stiripesurse.ro.
În decursul zilei de astăzi, Marcel Ciolacu a participat la o conferință de presă, moment în care a declarat că are de gând să pună legea cu privire la pensiile speciale pe masa Parlamentului atunci când va deveni premier, în cazul în care nu va fi adoptată până atunci. Mai mult decât atât, liderul PSD a trecut la amenințări serioase: concret, el a afirmat că dacă nu va fi adoptată legea, el se va retrage.
Marcel Ciolacu a spus despre noua reformă a pensiilor speciale că îndeplinește jalonul stabilit prin PNRR, aspect care este confirmat chiar și de Comisia Europeană. Liderul PSD a punctat că nu va renunța la lege sub nicio formă.
Vezi și: Se renunță la reforma pensiilor speciale?! Nicolae Ciucă: „România nu poate să-și permită să riște”
„Eu nu o să renunț până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt președinte la Cameră, nu e nicio problemă și avem deja feedbackul de la Comisia Europeană că legea îndeplinește jalonul prins în PNRR.
Dacă nu, și avem neîndeplinit acest jalon și voi fi prim-ministrul României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Constituția spune că Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, într-o ședință comună, asupra unui proiect de lege. Totuși, procedura este una riscantă, pentru că permite opoziției să depună o moțiune de cenzură în termen de cel mult 3 zile de la angajarea răspunderii.
Adoptarea moțiunii duce la demiterea Guvernului și respingerea proiectului de lege. În cazul în care Executivul nu este demis, proiectul de lege se consideră adoptat. Așa s-a prăbușit și Guvernul Orban în februarie 2020, după ce și-a asumat răspunderea în Parlament cu privire la legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, iar PSD și UDMR au reușit să treacă o moțiune de cenzură.
Marcel Ciolacu nu este singurul care a vorbit astăzi despre reforma pensiilor speciale. Nicolae Ciucă a dat declarații de interes, în care a confirmat că ea va fi luată în considerare în continuare, tocmai pentru că România nu poate pierde banii din PNRR.
„România nu poate să-și permită să riște pierderea acestor bani, motiv pentru care se va merge cu derularea și îndeplinirea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR.
Am discutat și în ședința de guvern de ieri (joi – n.r.) unde ne aflăm”, spune Nicolae Ciucă, întrebat dacă renunță la reforma pensiilor speciale.
Citește și despre: Nicolae Ciucă rupe tăcerea! Primele declarații despre impozitarea progresivă a pensiilor și salariilor: „Este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”