Marcel Ciolacu ia atitudine. Premierul României a cerut o analiză clară la CNAS, în ceea ce privește concediile medicale, relatează ziare.com.
Marcel Ciolacu a declarat luni, 3 iulie, că anul trecut au fost 8.1 milioane de concedii medicale, la o populație de 6 milioane de români. Situația este bizară, tocmai din acest motiv, premierul a cerut o analiză clară de la CNAS.
Șeful Executivului a adăugat că acest lucru înseamnă 140 de ani de nemuncă în România. Premierul României a precizat că va face public raportul de la CNAS, atunci când îl va primi.
Citește și despre următorul subiect: Concediul ar putea ajunge vechime în muncă. Un nou proiect aduce beneficii majore. Despre ce tip de liber este vorba
„Am aflat şi eu în ședința de guvern, aveam anumite semnale şi aștept un raport de la președinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populație lucrativă de 6 milioane de români.
Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, completează Marcel Ciolacu.
În continuare, premierul României a afirmat că este evident că românii au abuzat de concediile medicale. Marcel Ciolacu a relatat că există o datorie încă de anul trecut la concediile medicale, în valoare de 6 miliarde de lei, respectiv, 1.3 miliarde de euro. El a menționat că este normal să solicite o analiză la CNAS, și totodată, să verifice felul în care se eliberează concediile medicale.
„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,3 miliarde de euro.
Este normal să faci analiză nu numai la CNAS, nu numai la felul cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de oameni să îi căutăm pe acasă, pentru că nu e o abordare sănătoasă la cap”, spune șeful Executivului.
La începutul acestui an, Raluca Turcan, deputatul liberal, a inițiat un proiect de lege, prin care cerea efectuarea unor controale la domiciliu la persoanele care se anunță în concediu medical. În cazul în care persoanele nu răspund la ușă sau nu permit verificarea, nu vor primi banii de concediu. Factorul decisiv care a dus la aceste măsuri a fost că, în doar primele două luni ale anului curent, au fost cerute deja sume în procent de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.
„Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp și în condițiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare/ locale”, a explicat Raluca Turcan.
„Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, mai anunță inițiatoarea.
„Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, propune fostul ministru al Muncii.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Toți românii trebuie să știe asta! Concediul medical, verificat la domiciliu cu poliția. Dacă refuză controlul, pierd banii