Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, 6 iulie, la Palatul Parlamentului, că șoferii nu au motiv de supărare în ceea ce privește consecințele Ordonanței 84, prin care s-a modificat Codul Rutier astfel încât permisul de conducere să fie reținut dacă șoferul este depistat pozitiv la testul antidrog, scrie Antena 3 CNN.
„Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis două zile”, a declarat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu a explicat că o lege similară există și în țări precum Germania sau Spania și că este necesară pentru a reduce numărul celor care se urcă drogați la volan, el amintind de tragedia de la „2 Mai”.
„Am vorbit cu domnul ministru Predoiu”, a spus Marcel Ciolacu, care a punctat faptul că este important ca autoritățile să dea un răspuns șoferilor testați fals pozitiv într-un termen cât mai scurt.
Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră! Tichetele de masă vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei
Conform șefului Guvernului, 48-72 de ore este un termen rezonabil, acesta referindu-se la rezultatele testelor de sânge care trebuie să confirme sau să infirme ceea ce arată testul simplus antidrog.
Comunitatea Declic a anunțat că este organizat un protest în București, în ziua de 11 iulie, în Piața Victoriei, din cauza acestei ordonanțe, pe care o acuză că „pune în pericol drepturile șoferilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice”.
„În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive făcute de poliție este FALS pozitiv. OUG 84 lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge.
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pun în pericol viețile și carierele a mii de șoferi nevinovați. Aceștia riscă dosare penale și pierderea locurilor de muncă din cauza testelor fals pozitive. Iar bicicliștii și trotinetiștii sunt amendați cu minimum 990 lei.”, este notat în mesajul organizatorilor, publicat pe Facebook.
Nu mai puțin de zeci de mii de persoane au semnat deja o petiție pentru anularea acestei măsuri, care este deja în vigoare. Șoferii se plâng de faptul că, în cazul unui rezultat fals pozitiv, cei nevinovați pot aștepta și câteva luni până își recapată permisul.
Conform unui comunicat al poliției, la nivel național, testarea rapidă pentru consum de droguri dă rezultate fals pozitive în proporție de 15 până la 20%.
„Până în prezent se întocmeau dosare penale atunci când un șofer nu dorea să fie testat cu aparatul etilotest sau de drug-test și era condus la recoltare de sânge, iar un medic afirma faptul că din ce l-a analizat ar fi putut să consume anumite substanțe, se întocmea un dosar penal.
Pe legislația actuală, am venit în întâmpinarea cetățenilor pentru a nu mai întocmi dosare penale, ci a lua doar această măsură administrativă de retragere a permisului de conducere până la primirea rezultatelor”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.