Marcel Ciolacu: „România nu va avea anul acesta sub nicio formă un deficit bugetar mai mare de 6%”. Premierul României a declarat, la Bruxelles, că deficitul bugetar nu va depăși sub nicio formă 6% în acest an, după ce anterior a spus că speră să închidă anul cu un deficit de 5,7%.
„Noi încercăm în continuare să ne încadrăm în 4,4%, asta este ţinta asumată de către România, dar avem şi această discuţie că este posibil să depăşim acest deficit. Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%. Conform uzanţelor, el trebuie să fie cel puţin cu 0,5% mai mic decât 6,2, cât a fost anul anterior”, a spus Marcel Ciolacu la Bruxelles, după întâlnirea cu socialiștii europeni.
În acest sens, Guvernul urmează să adopte vineri o ordonanţă de urgenţă cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare. „Cred că, mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, ministrul Finanţelor cu echipa tehnică şi cu echipa tehnică de la MIPE vor mai avea o deplasare la Comisia Europeană să detalieze. Mâine, eu, în şedinţă de Guvern, voi adopta o nouă ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce priveşte blocarea fondurilor europene. Aceasta este cea mai mare miză pe care am avut-o de la începutul mandatului şi pe care o am în continuare”, a transmis Marcel Ciolacu.
Noua ordonanță de urgență vizează plafonarea cheltuielilor din noiembrie și decembrie la media primelor 10 luni din 2023. Guvernul vrea să ia aceste noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare deoarece deficitul urcă foarte mult în ultimele două luni din an, scrie hotnews.ro. Astfel, primăriile nu vor putea finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Proiectul prevede și faptul că instituțiile nu vor mai putea încheia angajamente legale pentru cheltuieli de investiții mai mult decât media primelor 10 luni din 2023. Sunt exceptate cheltuielile legate de fondurile europene și PNRR. În situații justificate, Guvernul va putea face unele excepții.