Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu: „România nu va pierde niciun ban din PNRR!”

26 Mar, 22:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Marcel Ciolacu a dat asigurări că România nu va pierde niciun ban din PNRR, deși șase jaloane sunt încă în discuție. Premierul a explicat că soluțiile pentru problema pensiilor speciale sunt negociate cu Comisia Europeană și că fondurile blocate vor fi deblocate în termen de șase luni.
Marcel Ciolacu: „România nu va pierde niciun ban din PNRR!”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că România nu va pierde niciun ban din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă există încă jaloane neîndeplinite care blochează accesul la anumite fonduri europene. Într-un interviu acordat la „Sinteza Zilei” de la Antena 3 CNN, Ciolacu a explicat că țara noastră a avut de îndeplinit 74 de jaloane pentru cea de-a treia cerere de plată, dintre care șase sunt încă în discuție. Conform premierului, România are la dispoziție un termen de șase luni pentru a remedia aceste aspecte și pentru a debloca integral fondurile aferente, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, primele declarații după suspendarea parțială a plăților din PNRR: „România va recupera până la ultimul euro”

Marcel Ciolacu: „România nu va pierde niciun ban din PNRR!”

Premierul a spus că implementarea PNRR este o prioritate și că, în timpul deplasărilor sale prin țară, se asigură că investițiile din acest program sunt derulate cât mai rapid. Termenul-limită pentru utilizarea fondurilor este august 2026, iar autoritățile fac eforturi pentru a se încadra în calendarul stabilit. De asemenea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, se află în prezent la Bruxelles pentru a renegocia PNRR-ul, astfel încât să fie adaptat la nevoile actuale ale României.

„Nu pierdem niciun ban din PNRR. Din cele două miliarde pe care trebuia să le primim pentru cererea de plată nr. 3 am avut de îndeplinit vreo 74 de jaloane, șase sunt în discuție, având un termen, din momentul în care Comisia declară acest lucru, de șase luni să remediem acele reforme.

Am vorbit foarte mult de PNRR și eu în toate deplasările prin țară. Merg unde avem investiții prin PNRR pentru a grăbi execuția, pentru că sunt niște bani pe care îi vom pierde dacă nu ne încadrăm până în august, anul viitor”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a recunoscut că nu toate proiectele au evoluat în același ritm, unele fiind gestionate mai bine decât altele. Cu toate acestea, premierul susține că România nu va pierde niciun euro și că suma restantă de peste două miliarde de euro va fi recuperată treptat, mai ales că un miliard de euro a fost deja deblocat recent.

„Anumite investiții au mers foarte bine și unele au mers mai puțin bine. Unele țin direct de Guvernul României, altele țin de către autoritățile locale. Nu există să pierdem vreun euro. Avem două miliarde și un pic de luat și acum ni s-a deblocat un miliard. Acești bani se vor recupera”, a mai dat asigurări premierul.

Unul dintre cele mai sensibile jaloane rămase în negociere este cel legat de pensiile speciale, care blochează în prezent o sumă de aproximativ 400 de milioane de euro. Ciolacu a explicat că Guvernul a încercat să introducă o impozitare progresivă a acestor pensii, însă Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat măsura neconstituțională, argumentând că nu este permisă o impozitare diferită față de alte venituri. Această decizie a complicat negocierile cu Comisia Europeană, care insistă asupra unei reforme echitabile a sistemului de pensii speciale.

„Noi am venit în acea zonă cu o lege de impozitare progresivă. CCR a declarat că acest lucru nu e constituțional, că nu poți să impozitezi anumite pensii altfel de cum impozitezi alte pensii sau alte venituri. Pe fond, Curtea are dreptate. Eu trebuie să pun în aplicare, nu să comentez. În schimb, în PNRR s-a trecut că deciziile CCR se iau în considerare fără discuții în ceea ce privește magistrații. Comisia mi-a zis că am dreptate, dar că e o inechitate, pe care ei nu vor să o accepte și pe care nu ar trebui să o acceptăm nici noi.

Și atunci, împreună cu Banca Mondială, cu ministrul Boloș, cu ministrul Muncii, am venit cu două, trei propuneri pe care acum miniștrii le negociază cu Comisia pentru a închide acest lucru. Suma e de vreo 400 de milioane oprită pe acest jalon. Când se face această modificare legislativă suma se deblochează. Avem un termen de șase luni. Cumva, a avut și România dreptate, dar și Comisia. Trebuie să închidem acest capitol”, a mai spus premierul.

În acest context, Guvernul României, împreună cu Banca Mondială și ministerele de resort, a elaborat mai multe propuneri de reformă care sunt acum discutate cu oficialii europeni. Premierul a subliniat că există un termen de șase luni pentru adoptarea modificărilor necesare, iar odată realizate aceste ajustări legislative, suma blocată va fi deblocată automat. Ciolacu a recunoscut că atât România, cât și Comisia Europeană au argumente valabile în această dispută, dar a insistat că o soluție trebuie găsită pentru a închide acest capitol.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu, mesaj pentru bugetarii care vor salarii mari: „Nu merge așa. Trebuie să găsim un echilibru”

Urmărește Daily Business pe Google News