- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu sprijină familiile afectate de inundații. Ajutorul este de 15 mii de lei!

25 Sep, 13:50 • Cornel Ghimeșan
Guvernul a luat decizia. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 25 septembrie, că familiile afectate de inundații vor fi sprijinite cu un voucher de 15 mii de lei. Află cum pot beneficia românii de acești bani.
Marcel Ciolacu sprijină familiile afectate de inundații. Ajutorul este de 15 mii de lei!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că fiecare persoană aflată în zonele afectate de inundații va beneficia de un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei. Suma va putea fi folosită pentru pagubele produse în locuințe, prin achiziționarea de noi electrocasnice. Pe lângă acest sprijin, cu o saptămână în urmă, Guvernul a alocat românilor o altă sumă de 10.000 de lei pentru persoanele care au suferit pierderi mari în urma dezastrelor produse de inundații.

Sprijin oferit românilor afectați de inundații

”Continuăm să sprijinim familiile afectate de inundații, ale căror bunuri și locuințe au fost distruse sau grav afectate. Oamenii din acele comune au primit deja câte 10.000 de lei, alocați de Guvern săptămâna trecută. Completăm acest ajutor printr-o nouă formulă de susținere. Concret, le acordăm câte 15.000 de lei, cu care își pot înlocui bunurile distruse. Banii pot fi folosiți și la achiziția de combustibil pentru încălzirea locuinței. Estimăm că 6.000 de familii sau persoane singure vor beneficia de acest ajutor de urgență”, a declarat șeful Executivului la începutul ședinței de Guvern.

Vezi și: Nivelul Dunării crește riscul de inundații istorice în România. Ministrul Mediului anunță zonele afectate

Inundații
Inundații

Românii care intră în posesia banilor, îi pot cheltui până la sfârșitul anului și au obligația de a depune actele doveditoare la primărie ce atestă achiziția bunurilor. Dacă există sume ce nu pot fi justificate prin documente doveditoare, acestea vor fi înapoiate agențiilor pentru plăți și inspecție socială din județele afectate, într-un termen de 60 de zile.
Se presupune că de ajutorul de 15.000 de lei vor beneficia un număr de 6.000 de familii și persoane singure.

Pe lângă acestea, Guvernul se va ocupa și de reconstrucția infrastructurii afectată de inundații, alocând un buget de peste 62 de milioane de lei.
”În plus, aprobăm plata către autoritățile locale din Galați a peste 62 de milioane de lei. Banii sunt necesari pentru reparațiile drumurilor județene, podurilor și podețelor distruse sau grav afectate de inundații.

În același timp, toate autoritățile trebuie să fie mobilizate pentru a lua măsurile ce se impun în funcție de evoluția debitului Dunării. Populația trebuie informată pe toate canalele, iar autoritățile să fie în teren pentru a putea interveni din timp”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.

Anunțul PSD

„𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗮𝗰𝗼𝗿𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘂𝗻𝗱𝗮𝘁̦𝗶𝗶

Familiile și persoanele singure afectate de inundații primesc suplimentar încă 15.000 de lei, pe lângă ajutorul deja acordat în valoare de 10.000 de lei. Executivul a aprobat în ședința de miercuri propunerea de suplimentare inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

🆘#Ajutorul financiar se va plăti prin mandat poștal și va putea fi utilizat pentru achiziționarea de mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcții, aparate electrocasnice, precum și combustibil solid și petrolier necesar pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde și a hranei.
Beneficiarii pot cheltui banii alocați ca ajutor de urgență până la sfârșitul acestui an, când trebuie să depună la primărie documentele doveditoare privind achiziția bunurilor și combustibilului.
Sumele ce nu pot fi justificate prin documente doveditoare până la sfârșitul anului în curs vor fi restituite agențiilor pentru plăți şi inspecție socială din județele afectate, în termen de 60 de zile de la comunicarea deciziilor de recuperare.

💬„Acțiunea de sprijin a comunităților din #Galați afectate de inundații, la care am participat la sfârșitul săptămânii trecute împreună cu colegii din minister și din instituțiile subordonate, ne-a arătat că realitatea din teren necesită mult mai mult sprijin și atenție din partea autorităților. Suplimentarea ajutorului de 10.000 de lei, oferit deja de către Guvern este absolut necesară și reprezintă o dovadă în plus a faptului că acești oameni loviți atât de crunt de inundațiile din ultima perioadă nu sunt singuri.”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

De ajutorul de urgență în valoare de 15.000 lei vor beneficia aproximativ 6.000 familii și persoane singure afectate de inundații, suma totală fiind de aproximativ 90.000.000 lei.
De asemenea, Guvernul a mai aprobat și acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.497.360 lei pentru sprijinirea a 347 familii și persoane singure care sunt în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, accident ori în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, astfel:

👉 327.000 lei pentru 50 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele Alba, Bacău, Bihor, Botoșani, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea

👉 36.000 lei pentru 14 familii și persoane singure care se află în situații de necesitate determinate de fenomenele meteorologice severe produse în cursul acestui an, anterior lunii septembrie, din județele Galați, Neamț și Teleorman;

👉 5.000 lei pentru o familie din județul Hunedoara care se confruntă cu o situație de necesitate cauzată de un accident rutier, un membru al familiei fiind în stare gravă;

👉 1.129.360 lei pentru 282 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și municipiul București.

Sumele alocate provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se arată în decizia Guvernului.

Te-ar putea interesa și: Fonduri de la UE pentru victimele inundațiilor. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult