„Important e să gestionăm cât mai bine. Nu ține numai de România. Dacă Europa intră în recesiune, automat că…Noi importăm în acest moment inflație. În Germania este cea mai mare inflație din ultimii 70 de ani”, a declarat liderul PSD, conform stiri pe surse.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, liderul PSD le-a cerut investitorilor din HORECA să ajute și ei producătorii de produse tradiționale, așa cum statul a ajutat HORECA în timpul pandemiei de COVID-19.
”La produsele tradiționale, aici este o problemă. Producătorii spun că ar trebui să existe un ajutor mai mare din partea HORECA. Noi am ajutat HORECA să treacă prin pandemie și am aștepta ca acum și, tu, HORECA să ajute mai mult produsele tradiționale. Nu are rost să mințim și să ne ascundem, vom avea producție, dar nu vom avea un an ușor anul viitor. Dacă nu vom reuși să promovăm produsele românești, noi, când intrăm în magazine să căutăm prioritar produsele românești”, a spus Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu: „Am supărat fermierii români ca să dăm prioritate cerealelor ucrainene. E trădare”
Economia României ar putea intra în recesiune tehnică, în prima parte a anului viitor. Aceasta este prognoza agenției de rating Fitch, care prevede o încetinire serioasă a economiei în 2023.
Mai mult decât atât, prețurile vor continua să crească în tot acest timp. Din păcate, analiza agenției pentru România s-a înrăutățit față de cea anterioară.
Experții par să confirme spusele lui Marcel Ciolacu, și au subliniat că riscul de recesiune este unul mare nu doar pentru țara noastră, ci pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Studiul Deloitte Banking and Capital Markets Outlook 2023, anunță că profitabilitatea băncilor va rămâne modestă în cursul anului viitor. Conform studiului, la acest lucru va contribui o combinație de factori fără precedent, cum ar fi invazia Ucrainei de către Rusia, perturbările de pe lanțurile de aprovizionare, creșterea inflației, înăsprirea politicii monetare și potențiala recesiune sau stagflație din unele țări.
Analiştii spun că BNR revizuieşte în sus nivelul anticipat al inflaţiei pentru finalul lui 2022, astfel că îşi resetează şi ei estimările privind dobânda-cheie terminală în intervalul 6,5%-7%, informează Ziarul Financiar.
În timp ce finalul de an îi găsește pe producători confruntându-se cu aceleași probleme majore legate de costurile record ale inputurilor și cu presiune din partea magazinelor care nu vor să renunțe la marje, nici începutul lui 2023 nu se anunță prea bun în industria alimentară, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene.