Pericol la munte! În Munții Retezat, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înțepate de viespi. Potrivit salvamontiștilor, căldura excesivă face viespile mult mai agresive, scrie cancan.ro.
În Munții Retezat, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înțepate de viespi. Potrivit salvamontiștilor, căldura excesivă face viespile mult mai agresive.
Autoritățile avertizează turiștii să fie vigilenți pe traseele montane, deoarece există un risc crescut de a întâlni cuiburi de viespi. Salvamontiștii transmit că viespile își construiesc adesea cuiburile în pământ, în zone umbrite dar încă expuse la soare.
„Soarele este foarte de vină, într-un ghilimele, de situația aceasta, pentru că, atunci când este foarte cald, ele se agită foarte tare și atacă. În pădure, la răcoare, nu o să le găsiți, doar dacă sunt neapărat un cuib de viespi. Ele stau undeva în zone umbrite, dar totuși la soare. Își fac cuiburi chiar în pământ, nu trebuie să căutăm prin copaci.
Trebuie avut grijă. Dacă se simte cumva sau se observă apariția viespilor sălbatice, să ne ducem cât mai repede de acolo să ne vedem de treabă”, a transmis Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.
Citește și: Litoralul de la munte. Stațiunea din România care a devenit vedetă pe Netflix. Nu mulți au auzit de ea
Cei alergici la înțepăturile de insecte sunt sfătuiți să aibă grijă sporită pe traseele montane. În caz de înțepătură, se recomandă apelarea imediată a numărului de urgență 112 sau contactarea directă a dispeceratului Salvamont prin numărul scurt 0Salvamont.
„Mușcăturile de insecte au devenit din ce în ce mai periculoase, mai ales de viespi sălbatice Am avut câteva cazuri foarte grave. Cei care sau afecțiuni și au alergii de acest fel trebuie să aibă cu ei și medicamentul respectiv, care, bineînțeles, trebuie să fie recomandat de către doctor. Mai ales la copii se întâmplă. Trebuie făcute teste și să consulte un alergolog, dacă merg la munte, să știe din timp ce medicament să aibă cu ei.
Noi nu suntem abilitați să administrăm medicamente, însă, în cazuri extreme, sigur, chemăm elicopterul, chemăm serviciile de urgență abilitate pentru aceste tratamente speciale”, a mai transmis Ovidiu Bodean.