O nouă înșelătorie circulă pe rețelele sociale. Multe postări se folosesc de elemente grafice ale Băncii Transilvania și BCR, iar escrocii încearcă în acest fel să obțină date personale sau de pe card.
Citește și Salarii mai mici din toamnă! Cine sunt românii care se vor lovi de tăierile veniturilor. Este o obligație din partea Comisiei Europene
O nouă înșelătorie circulă pe rețelele sociale
O nouă înșelătorie circulă pe rețelele sociale. A fost emisă și o avertizare pe Facebook, în care au fost identificate mai multe capcane. Atunci când un internaut accesează postarea sponsorizată, el e redirecționat automat căte un articol care încearcă să-ș convingă să viziteze pagini de phishing.
În ultimele zile, cei care au fost identificate mai multe postări sponsorizate care abuzau de imaginea Banca Transilvania sau BCR. În acest fel, atacatorii au încercat să convingă potențialele victime să-și furnizeze datele personale, financiare sau de autentificare.
Citește și Bogații și-au mărit aceverile cu miliarde de dolari doar în prima jumătate a lui 2023. Care sunt cei mai bogați oameni
Specialiștii sugerează să raportați astfel de postări când le sesizați. Iată o serie de recomandări pentru a evita astfel de situații:
- Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
- Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
- Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
- Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
- În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
- Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC ([email protected] sau 1911).