Amenda colosală pe care o poți primi dacă tai acești copaci protejați de lege. În prezent, foarte puțini români știu că nu doar nucul este protejat de lege și că autoritățile au stabilit clar ce pomi pot fi tăiați și în ce condiții.
Potrivit Legii pomiculturii nr. 348/2003, cei care sunt prinși cu toporul sau drujba în copacul greșit se pot alege cu o amendă de până la 10.000 de lei, scrie bugetul.ro.
De ani de zile, nucul se află pe lista copacilor pe care este interzis să îl tai și asta pentru că în jurul său există, pe lângă lege, o întreagă mitologie populară care invocă motive pentru care nu trebuie tăiat.
În România, întreaga categorie a nuciferelor este protejată de lege, iar dacă te gândești să te atingi de ele trebuie să anunți imediat autoritățile.
În categoria celor patru specii de nucifere protejate de lege intră:
Dacă ai unul dintre cele patru specii în curte, trebuie să știi că există o procedură pentru a le putea tăia.
Astfel, dacă este vorba doar despre un singur copac, trebuie să soliciți avizul autorităților, cu trei luni înainte. Mai mult, trebuie să știi că în locul acelui copac, trebuie să pui alți cinci.
De asemenea, dacă ai mai mulți pomi de tăiat, trebuie să mergi la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura sau de staţiunea de cercetare şi dezvoltare pomicola din zona cu șase luni înainte.
„b) tăierea unui nuc sau castan comestibil, indiferent de sistemul de cultura sau de forma de proprietate, se face pe baza autorizaţiei-model prevăzute în anexa nr. 3a) sau 3b) la prezenta lege, cu obligaţia plantarii prealabile a 5 pomi tineri din soiurile recomandate şi autorizate;
c) cererea pentru tăierea nucilor şi castanilor comestibili răzleți, solicitată de persoane fizice sau juridice, se depune cu cel puţin 3 luni înaintea executării tăierii, iar aceasta se verifica şi se aproba de direcţiile generale pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti;
d) în cazurile când se solicita defrişarea plantaţiilor de nuc şi castan comestibil în masiv, este obligatorie expertiza tehnica efectuată de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura sau de staţiunea de cercetare şi dezvoltare pomicola din zona. Termenul de depunere a documentaţiei de defrişare este de cel puţin 6 luni înaintea datei propuse pentru defrişare;
e) criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii exemplarelor de nuc şi castan comestibil, precum şi defrişarea lor când sunt în masiv se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi”, extras din Legea pomiculturii nr. 348/2003.
Conform legii, copacul care este nucifer se poate tăia doar în cazul în care: