Amendă de 435 de lei și două puncte de penalizare pentru cei care fac această greșeală. În ultima vreme, autoritățile au impus noi reglementări în ceea ce privește legislația rutieră de care șoferii trebuie fără doar și poate să țină cont.
Citește și Amenzi uriașe pentru locatarii de la bloc. Ce sancțiuni primesc românii care nu fac curat în grădină
Mai mult, șoferii trebuie să aibă în vedere faptul că au fost impuse noi semne de circulație. În aceste momente, unul dintre semnele de circulație care dă bătăi de cap conducătorilor auto este cel de ”Drum îngustat pe ambele părți” care impune o serie de reguli de respectat.
Acesta este amplasat la o distanță de 100-200 de metri înainte ca drumul să se îngusteze, iar șoferii sunt obligați să reducă viteza de deplasare, să nu efectueze manevre de depășire și să nu staționeze. Cei care se abat de la aceste reguli, trebuie să aibă mare grijă pentru că riscă să rămână fără permisul de conducere.
Un alt indicator care le dă mari bătăi de cap șoferilor este ”Presemnalizarea unei amenajări rutiere care permiterea întoarcerea autovehiculului”. Aceste indicatoare rutiere sunt amplasate înaintea unui sens giratoriu și le impune șoferilor să acorde prioritate mașinilor care vin din sens opus și care vor să efectueze o manevră de întoarcere.
Cu toate acestea, o pedeapsă mai dură primesc cei care depășesc limita legală de viteză cu 10-20 km/h, și anume între 2-3 puncte de penalizare și o amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei, scrie Cancan.ro.
De asemenea, șoferii trebuie să știe că asigurarea RCA este obligatorie pentru toți. Conform art 37. alin (9) Legea 132/2017, șoferii care circulă fără asigurare RCA se pot alege cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei. Totodată, autoritățile îți pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii și plăcuțele de înmatriculare: ”Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9).”
Totodată, șoferii trebuie să aibă în vedere faptul că alarma de la mașină le poate aduce pagube financiare deoarece zgomotul creat de aceasta este considerat poluare fonică. Conform codului rutier aflat în vigoare, amenzile pentru cei care nu respectă legea pot ajunge chiar și până la 3.000 de lei.
Citește și Șoferii vor plăti sume uriașe! Guvernul va lua măsuri radicale începând cu iarna 2023