Pericol major pentru sănătatea românilor! Autoritățile au luat o decizie importantă după ce au descoperit alge toxice în Marea Neagră. Câteva zone ale Mării Negre au fost închise din acest motiv, conform Capital.ro.
S-a detectat prezența unor alge toxice în Marea Neagră, iar specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la culegerea midiilor și rapanelor, căci acestea ar putea fi contaminate. Autoritățile au interzis culegerea acestor fructe de mare.
În plus, au fost închise zonele 3 și 4 din Marea Neagră, de la Mangalia până la Năvodari.
Experții de la Direcția Sanitar Veterinară din Constanța au prelevat probe și au constatat că apa prezintă un risc major de toxicitate, mai ales din cauza unei alge. Astfel, s-a decis repetarea analizelor, iar până la obținerea rezultatelor finale, culegerea midiilor și rapanelor din zonele afectate este complet interzisă.
Totodată, este interzisă comercializarea fructelor de mare culese în perioada 23 mai – 3 iunie. În momentul de față, singura zonă declarată sigură pentru culesul scoicilor este zona 2, de la Midia până la Tulcea.
Ai mai putea fi interesat și de: Stațiunea Elenei Udrea s-a redeschis la 1 iunie. Cât costă o noapte la Boghiș Băi
În luna mai, s-a emis o alertă pe litoralul de la Marea Neagră cauzată de nivelul ridicat de poluare. Conținutul de substanțe nocive regăsit în apa mării a depășit media normală de 60 de ori și a stârnit îngrijorare printre autorități și specialiștii în mediu. Vice-guvernatorul interimar al Sevastopolului, Evgeniy Gorlov, a semnalat această problemă în cadrul unei ședințe a guvernului orașului.
Avertismentul a fost dat în Sevastopol, la aproape 400 de kilometri de Constanța, loc în care conținutul de substanțe nocive în apa mării, în zona Uhsakova Balka, a atins niveluri de 60 de ori mai mari decât media normală.
Experții au măsurat și colectat probe de apă pentru a identifica cu exactitate substanțele periculoase și concentrațiile lor. Procedura a avut loc chiar înainte de începerea verii, sezonul fiind planificat să se deschidă pe 16 iunie. Autoritățile au așteptat stabilizarea temperaturilor pentru a putea colecta probe și de pe fundul mării, pentru a stabili o imagine completă a contaminării și de a lua măsurile necesare.