- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marea Neagră atinge temperaturi record! Avertismentul dur lansat de experții climatologi după dezechilibrul sistemului

19 Aug, 21:34 • Preda Silvia
Experții climatologi spun că Marea Neagră este din ce în ce mai caldă. La începutul lunii august avea 29,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură din ultimii 25 de ani.
Marea Neagră atinge temperaturi record! Avertismentul dur lansat de experții climatologi după dezechilibrul sistemului

Marea Neagră a început să fiarbă. Dezechilibrul sistemului poate provoca un tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră, scrie stirileprotv.ro.

Marea Mediterană a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, 28,9 de grade. La noi, în Marea Neagră, al cărei ecosistem este legat de Mediterană, apele fierb, arată sursa citată.

Acest record ar putea aduce, în lunile urmatoare, furtuni puternice.

Marea Neagră se încălzește accelerat

Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează în sudul Mării Negre și ajung în țara noastră prin Dobrogea și se manifestă prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, spune climatologul Alex Trandafir.

Citește și: Scufundări la Marea Neagră în 2024. Cât costă o ședință cu instructor

Prima furtună de acest gen a fost înregistrată în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie. Marea a ridicat atunci valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră.

Marea Neagră
Marea Neagră

Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagră cu nave aruncate pe uscat”, a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Vezi și: Pe litoralul românesc, reclama bate realitatea. Locurile de la Marea Neagră de care românii sunt dezamăgiți în 2024