Marea Neagră a început să fiarbă. Dezechilibrul sistemului poate provoca un tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră, scrie stirileprotv.ro.
Marea Mediterană a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, 28,9 de grade. La noi, în Marea Neagră, al cărei ecosistem este legat de Mediterană, apele fierb, arată sursa citată.
Acest record ar putea aduce, în lunile urmatoare, furtuni puternice.
„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează în sudul Mării Negre și ajung în țara noastră prin Dobrogea și se manifestă prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, spune climatologul Alex Trandafir.
Citește și: Scufundări la Marea Neagră în 2024. Cât costă o ședință cu instructor
Prima furtună de acest gen a fost înregistrată în județul Constanța, anul trecut, în noiembrie. Marea a ridicat atunci valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră.
„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagră cu nave aruncate pe uscat”, a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.