Deficitul comercial din România a crescut pe toate categoriile de alimente și băuturi, informează zf.ro. Românii trăiesc mai mult din importuri. Deficitul comercial de produse agroalimentare procesate a crescut de 3.5 ori în perioada 2013 – 2022, iar importul a urcat la 12.3 miliarde de euro.
Importul de alimente a urcat în 2022 la 12.3 miliarde de euro, mai exact, o valoare de trei ori mai mare decât acum un deceniu. În paralel, exportul de produse agroalimentare a ajuns la 7.7 miliarde de euro, față de 3.3 acum zece ani. Deficitul coomercial la produse agroalimentare procesate a crescut de 3.5 ori în perioada 2013 – 2022, situându-se la 4.6 miliarde de euro.
Vezi și:
Statul român are mari probleme pe toate principalele categorii de alimente și de băuturi, respectiv bere şi băuturi spirtoase, carne de porc, peşte, lactate şi brânzeturi, fructe şi legume, produse de patiserie și hrană pentru animalele de companie, arată studiul Strategii pentru echilibrarea balanței comerciale a României, prin stimularea și susținerea producției naționale, realizat de Academia de Studii Economice (ASE), la inițiativa lanțului de magazine Penny.
Comerțul românesc a primit în 2021 investiții străine directe în valoare totală de 1.6 miliarde de euro, fiind ultimul an pentru care există date publice. Cei mai mulți bani au mers către comerțul comercial, fiind o piață care se situează la 22 – 25 miliarde de euro anual din punct de vedere al vânzărilor.
Segmentul este dominat de zeci de lanțuri străine. Cu toate acestea, investițiile trebuie dublate de unele în producție. Spre comparație, producția locală de alimente, băuturi și tutun a adunat ISD-uri de doar 350 milioane de euro în 2021. Diferența este de aproape unu la cinci, iar în aceste condiții, importul de produse agroalimentare procesate a urcat anul trecut la 12.3 miliarde de euro.
Dacă vorbim despre cele mai mari minusuri, România le înregistrează la fructe și legume, carne de porc și lactate. Deficitul cumulat pe cele trei piețe este de peste 3 miliarde de euro. Doar patru categorii de produse alimentare înregistrează excedent, mai exact, valoarea exporturilor este mai mare decât a importurilor.
Vorbim despre tutun și înlocuitori de tutun (1.1 miliarde de euro excedent în 2022), semințe și fructe oleaginoase, plante industriale sau medicinale (950 miliarde de euro), animale vii (290), grăsimi și uleiuri animale sau vegetale (170).
Citește și despre următorul subiect: Agricultura europeană, pusă în pericol de ridicarea restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene. „Trebuie să insistăm asupra menţinerii măsurii”