- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea momentului pentru cei născuți înainte de 1960! Ministrul Marius Budăi a făcut un anunţ important pentru pensionari

25 Oct, 16:50 • Stefan Simion
Dacă românii ajunşi la vârsta de pensionare vor vrea să muncească şi după această vârstă, li se va permite acest lucru, a declarat ministrul Muncii.
Vestea momentului pentru cei născuți înainte de 1960! Ministrul Marius Budăi a făcut un anunţ important pentru pensionari

Marius Budăi a declarat că nu va fi niciodată de acord cu interzicerea dreptului de a munci și după vârsta standard de pensionare. Vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 la femei, dar cei care vor să muncească şi după această vârstă au şi vor avea în continuare acest drept.

Nu voi fi de acord cu interzicerea dreptului de a munci după vârsta standard de pensionare. Știți, s-a mai vehiculat acest lucru (…) dacă vorbim de vârsta standard de pensionare este imposibil să se întâmple așa ceva cât sunt eu ministru”, a precizat ministrul Budăi.

Marius Budăi susţine dreptul la muncă al persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a subliniat faptul că persoanele care au ajuns la vârsta standard de pensionare au contribuit la sistemul de pensii, astfel încât nu este corect să le fie interzis dreptul de a lucra şi după împlinirea vârstei de pensionare.

Nu trebuie să reducem și să tăiem dreptul la muncă la cineva care a ajuns la vârsta standard de pensionare pentru că s-ar putea să se întâmple fenomenul următor – oricare dintre noi dacă lucrăm în sistemul privat până la 65 de ani, de ce să mi se interzică după aceea să lucrez pe orice poziție sau să-mi iau jumătate de normă?

Nu trebuie să interzicem munca nimănui și dacă vorbim de vârsta standard de pensionare, după vârsta standard de pensionare, când se presupune că ai contribuit într-un sistem până la vârsta standard de pensionare, ai îndeplinit condițiile minime, nu trebuie să ți se reducă sau să ți se restricționeze dreptul la muncă. Vorbeam de vârsta standard de pensionare – 65 de ani bărbații, 63 de ani femeile”, a spus ministrul Marius Budăi.

Citeste si Marius Budăi, lămuriri de ultimă oră despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Ce spune ministrul despre întârzierile la plata pensiei

Pensiile speciale ar putea fi recalculate

Ministrul Marius Budăi a vorbit şi despre pensiile speciale în contextul în care Banca Mondială a trimis raportul referitor la reforma pensiilor. Ministerul Muncii a făcut împreună cu Banca Mondială un plan de reformare a veniturilor unor categorii precum militarii, poliţiştii sau magistraţii.

Specialiștii Băncii Mondiale ne-au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale. Urmează ca Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii”, a declarat Marius Budăi.

Însă până la tăierea propriu-zisă a pensiilor speciale mai sunt o serie de paşi de făcut. Această măsură va trebui asumată de coaliţia de guvernare şi transcrisă într-un proiect de lege.

Din cauza acestei expresii juridice a pensiei speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon. Se referă la faptul ca trecerea pensiilor să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică salariul„, a declarat ministrul Budăi.

Citeste si Tot mai mulți români beneficiază de pensii speciale. Cea mai mare pensie este de peste 20.000 de lei. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică”

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci