Ministrul Muncii a vorbit despre principalele măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile, care vor fi aplicate pe toată durata anului 2023. Este vorba despre programul Sprijin pentru România, implementat încă din 2022, prin care românii din categoriile vulnerabile primesc 250 de lei lunar pentru alimente şi mese calde. Noutatea este că, anul viitor, plafonul de venituri a crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei, astfel că de acest program vor beneficia, în 2023, mai mulţi români decât în 2022, a precizat ministrul Marius Budăi într-un interviu acordat România TV.
Ministrul Marius Budăi a menţionat, de asemenea, voucherele care vor fi acordate pentru plata facturilor la energie. Este vorba despre suma anuală de 1.400 de lei, care va fi acordată în două tranşe.
Am preferat introducerea pachetului social ca si linie rosie a PSD pentru a veni sau a nu veni la guvernare intr-o formulă de coaliţie politică. Am reuşit să fim proactivi si sa luam masuri echilbrate intre pachetul economic şi social, astfel încât să venim şi in sprijinul categoriilor vulnerable si in sprijinul tuturor cetăţenilor, dar şi în sprijinul mediului de afaceri, care trebuia să fie susţinut să îşi apere locurile de muncă. Iar asta a fost una dintre provocările domeniului meu de activitate, apărarea locurilor de muncă.Spre sfârşitul de an am reusit să mai accesăm două proiecte europene, în valoare de 57 milioane euro, bani care sunt deja pusi la dispoziţia mediului de afaceri. Noi continuam apărarea locurilor de munc, dar începem şi să creăm locuri de munca pentru tineri.A fost un an extrem de complicat, iar pentru anul 2023 am luat decizii extrem de importante. Prima decizie a fost continuarea programului Sprijin pentru România, acel card de alimente cu plata la 2 luni, care va merge pe toată perioada lui 2023 şi care începe din ianuarie. O noutate vine din faptul ca s-a modificat valoare punctului de pensie şi atunci am ridicat plafonul de venituri de la 1500 de lei la 1700 de lei, din dorinta de a mai intra acolo cateva persoane.Dupa care s-a decis ca pragurile valorice ale măsurii de sprijin să fie ridicate ţinând cont şi de inflaţie, şi de dorinţa de a apăra puterea de cumpărare. Ne-am dus de la pragul maxim de 2.000 la 3.000 de lei. Noile cupoane au in componenta lor majorarea valorii punctului de pensie, de la 1.586 la 1.785. Acesta este cel mai mare salt, de 199 de lei.Citeste si Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionareCu aceasta nouă majorare şi cu suma pe categorii de venituri, până la 1500 de lei, apoi între 1500 si 2000, apoi între 2001 si 3000 de lei. Suma respectivă este in josul cuponului, în stânga, trecută separat şi în dreapta suma totală de încasat.Vom avea si măsuri de sprijin pentru plata energiei, acei 1400 de lei împărţiţi în două tranşe. După care, tot in luna ianuarie, a 13-a indemnizatie pentru persoanele cu dizabilitati si o majorare cu rata inflatiei a alocațiilor pentru copii”
, a explicat ministrul Muncii la România TV.