Totodată, ministrul Muncii a precizat că sunt posibile unele întârzieri în plata pensiilor întrucât primele zile ale anului sunt zile nelucrătoare, astfel că primele plăţi vor fi făcute începând cu 3 ianuarie.
Marius Budăi îl contrazice pe Marcel Ciolacu, care a spus că nu este exclus ca majorarea să se facă în două etape. Liderul PSD susţinuse că prima creștere ar urma să aibă loc în luna ianuarie şi ar fi de 6%, iar a doua majorare ar urma să aibă loc în martie sau, cel mai probabil, în vară, la rectificarea bugetară, când pensionarii ar primi diferenţa de 5%.
„Nu va fi nicio majorare în două etape, nu va fi împărţită majorarea. Va fi o majorare într-o singură etapă de la 1 ianuarie. Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente.
Vor fi câteva zile la început de an cum a fost în fiecare an, în care cei care încasau pensiile în datele de 2, 3 sau 4 ianuarie vor primi sumele aferente pensiilor în zilele următoare. Este vorba doar despre o procedură bugetară”, a declarat Marius Budăi la România TV.
Marius Budăi a confirmat că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%.
“La ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie, Marcel Ciolacu şi premierul României au spus foarte clar că de la 1 ianuarie pensiile vor creşte. Ministrul de Finanţe când s-a referit la procent s-a referit la procentul din lege care vorbeşte despre actualizarea cu rata inflaţiei, este vorba despre rata inflaţiei din 2021 care este 5,1%.
Noi, PSD, când ne-am făcut calculele şi am făcut acele propuneri pe masa coaliţiei am luat în calcul cifre oficiale care sunt pe diferite site-uri de specialitate, mă refer la Comisia Naţională de Prognoză, INS, Ministerul Finanţelor, execuţia bugetară şi am ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%.
În coaliţie şi în gândirea noastră poate ar trebui mai mult, dar trebuie să avem un echilibru în a sprijini şi mediul de afaceri şi să facem un echilibru între măsurile care vin în sprijinul mediului de afaceri, măsurile economice şi între tot ceea ce înseamnă pachetele sociale pentru că la un moment nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui şi s-a demonstrat până acum că ceea ce am decis în coaliţie încă din noiembrie anul trecut şi anume să echilibrăm între măsurile sociale şi cele economice au şi dat rezultate”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.
Procentul final cu care vor fi majorate pensiile va fi cunoscut abia când va fi definitivat bugetul. Ministrul a precizat că, în prezent, se lucrează în coaliţie la construcţia bugetului.
În primă fază, vor fi recalculate cele aproximativ 5 milioane de pensii. Formula după care se va face recalcularea este încă în lucru la minister. Se vehiculează că sunt voci în Ministerul Muncii care susţin ca în calcul să fie introdus şi acordul global, sporurile şi primele primite de angajaţi. Asta înseamnă automat că pensia va fi mult mai mare după această recalculare.
În acelaşi timp, se doreşte să se facă o diferenţiere clară între pensia socială şi pensia contributivă pentru cei care au avut salarii mici. Concret, persoanele care au muncit peste 15 ani şi au contribuit la sistemul de pensii să primească o bonificaţie.