- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi face anunțul major pentru milioane de români. Ce adeverințe se iau în calcul la „mica recalculare” din 2024

16 Sep, 09:27 • Bumbeneci Diana
Marius Budăi anunță că „mica recalculare” a pensiilor începe pentru o categorie importantă de români. Oficialul anunță ce documente trebuie duse de la angajator pentru a primi bani mai mulți în fiecare lună.
Marius Budăi face anunțul major pentru milioane de români. Ce adeverințe se iau în calcul la „mica recalculare” din 2024

Marius Budăi conformă debutul pentru cea de-a doua etapă de recalcularea a pensiilor, aceasta din urmă fiind planificată pentru românii care s-au pensionat până în anul 2001. Beneficiarii de pensii sunt nevoiți să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente. De partea cealaltă, angajatorii trebuie să elibereze documentele solicitate, iar în situația în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.

Marius Budăi, anunț pentru pensionari

Marius Budăi anunță că începând cu prima zi a lunii septembrie, timp de 6 luni, pensionarii care au lucrat într-un acord global, dar si cei care au beneficiat de sporuri sau prime pot lua adeverințele pentru a merge la Casa de Pensii, însă astfel de documente costă foarte mult.

„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit in comunicare publica, eu nu pot sa imi insusesc asa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii, este vorba doar despre recunosterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii Romaniei”, a precizat Marius Budăi în exclusivitate la România TV.

„Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermament…Eu va spun, ca practician, ca am vazut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare cand eram director la Botosani, unde fiecare cetatean isi depunea acea adeverinta, sunt foarte multe doasre unde acele adeverinte sunt deja la dosar, vreau sa fac precizarea pentru acei seniori ca, daca acele adevrerinte sunt in conformitate cu legislatia de atunci, nu cu legislatia de acum, pentru ca acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat putin forma adeverintei, dar daca acele adeverinte sunt in conformitate cu legile de atunci, acele adeverinte sunt luate in calcul acum fara sa trebuiasca sa mai vina sa le depuna din nou”, a mai spus Marius Budăi la România TV.

Marius Budăi
Marius Budăi

„Mai este o categorie de persoane care au lucrat dupa 1.04.2001, cand toate documentele se centralizau, incepusera deja cei care au tinut contabilitati, cei care au avut afaceri cu firme isi aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la AJOFM, pe la ITM, ANAF si depuneam acele declaratii pana la data de 25 ale lunii, acele date sunt deja in sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverinte pentru ei. Mai sunt cetateni care au norocul si angajatorii sunt in activitate, angajatorii sunt obligati sa le elibereze acele adeverinte fara bani, sunt obligati clar.

Acum vine problema celor care nu mai sunt si oamenii nu au documentele, desi foarte multi au deja documentele depuse la dosar. Multi au mers deja in instanta si au pierdut pe acordul global, altii au castigat pe acordul global, dar documentele sunt la dosar. Toti acei oameni, daca stiu ca au acele documentele, acolo nu trebuie pentru ca pe acea digitizarea documentelor, s-au luat si s-au separat acele sporuri permanente care au rol permanent s-au separat de sporurile cu caracter nepermanent.

Aici eu cred ca in termenul cel mai scurt, in colaborare cu arhiva nationala poate, cu Casa Nationala de Pensii pentru ca arhiva nationala stie foarte clar care sunt operatiunile de pastrare a documntelor, ce costuri implica aceasta pastrare, pentru ca ai nevoie de o anumita temepratura, ventilatie, cei de la resurse umane stiu ce inseamna o manipulare a dosarelor ca sa poti elibera o asemenea adeverinta, cred ca in termenul cel mai scurt acele plafoane date trebuie sa scada foarte mult astfel incat cetatenii sa isi poata permite”, a mai spus Marius Budai.

„De la inecoputul anului spuneam ca puteti de pe acum sa depuneti acele adeverinte la Casa de pensii si sa solicitati acele clarificari, sa nu aglomeram atunci si pe parcursul acestor luni se pot depune adeverinte pana in martie si de atunci se ia recalcularea si de atunci se acorda sumele de la 1 septembrie in continuare si, chiar daca vine ulterior cu adeverinta se ia in calcul si se acorda drepturile incepand cu 1 a lunii urmatoare daca se depaseste perioada de martie. Cetatenii trebuie sa stie ca oricand isi gasesc un document, oricand se poate duce cu el, sa zicem sporul de noapte, la Casa de pensii, sa faca o cerere de recalculare

Vezi și: Șeful Casei de Pensii face un nou anunț major despre pensiile mărite. Baciu: „Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii”

Mariu Budăi: Drumul scurt de la NEPĂSARE la POPULISM, marca PNL!

Marius Budăi a făcut o nouă postare pe pagina sa de Facebook, acolo unde acuză liberalii de nepăsare atunci când vine vorba despre traiul românilor.

„În goana disperată după voturi, PNL nu face altceva decât să-i desconsidere (a câta oară?) pe seniorii României! De ce spun asta? Păi haideți să vedem, cu fapte, cum PNL trece rapid de la NEPĂSARE la POPULISM în relația cu seniorii României.

NEPĂSARE:
– atunci când nu se apropiau alegeri și dumnealor nu aveau nevoie de votul părinților și bunicilor noștri, guvernele de dreapta, adică: guvernul BOC-BĂSESCU (PDL cu dl. BOC la loc de cinste în PNL) și guvernul PNL(Cîțu)-USR au fost singurele guverne din România care AU ÎNGHEȚAT PENSIILE, AU SUPRA-IMPOZITAT ȘI TAXAT PENSIILE și chiar AU VRUT SĂ TAIE PENSIILE, dar au fost opriți, din fericire, de Curtea Constituțională a României;

– ⁠atunci când nu se apropiau alegeri și, tot nu aveau nevoie de voturi, PNL (cu prim-ministru PNL și ministrul muncii PNL) AU BLOCAT aplicarea Legii 127/2019, își doreau CREȘTEREA VÂRSTEI de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani, au scris în PNRR că PLATA PENSIILOR TREBUIE ÎNGHEȚATĂ LA 9,4% din PIB pentru 50 de ani ( adică până în 2070) și au scris în PNRR că acordarea unor beneficii diferențiate unor “tipuri de muncă” dezechilibrează grav bugetul de pensii;
– ⁠atunci când nu se apropiau alegeri și dumnealor tot nu aveau nevoie de voturi, seniorii României valorau ZERO LEI pentru PNL. Da, ZERO LEI atât au acordat la pensie în anul 2021 cu prim-ministru PNL și ministrul muncii tot de la PNL.

POPULISM

– imediat după recalculare, când au simțit bucuria celor peste 3,8 milioane de seniorii că, în sfârșit, li se face și lor dreptate, li se recunoaște munca și contribuția de o viață și li s-au majorat pensiile, liberalii spuneau: “este o lege profund liberală și foarte bună”, cum au simțit simțit și nemulțumirea seniorilor care au rămas cu pensia la același nivel, s-au sucit și depun un proiect de lege în parlament pentru modificarea “legii profund liberale”. Nu înțelegeți de ce? Păi acum AU NEVOIE DE VOTURI!
Dar, stați liniștiți că vă trece și campania aceasta și PNL își va reveni la obiceiurile vechi, adică: NEPĂSAREA FAȚĂ DE SENIORII ROMÂNIEI!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor

Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi
2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

*Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin
2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

*Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege
2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Vezi și: Pensiile minerilor și nevăzătorilor, din nou în discuție. Marcel Ciolacu: „Am aceste două categorii, vineri mă văd cu ei”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult