Subiectul pensiilor speciale se redeschide în România. Marius Budăi a explicat în ce stadiu au rămas discuțiile cu Comisia Europeană, după ce instituția a venit cu o serie de solicitări, informează antena3.ro.
Comisia Europeană a venit cu mai multe solicitări, cu privire la pensiile speciale din România. Identificarea unor soluții pentru aceste categorii de indemnizații este un obiectiv inclus în PNRR-ul țării. În cazul în care statul român nu îndeplinește toate țintele și jaloanele, riscă să piardă banii de la UE.
Aminim care sunt solicitările Comisiei față de pensiile speciale:
Marius Budăi a spus, în legătură cu pensiile de serviciu, că problema trebuie să fie rezolvată până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Ministrul Muncii a precizat că pensiile speciale nu există, dar ele se regăsesc în PNRR-ul României, spunând fără ezitare că „așa l-au lucrat niște profesioniști”.
Citește și: Gata cu pensiile speciale! Marius Budăi a făcut anunțul. „Legea va fi aprobată în Camera Deputaților”
„E o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem acest această lege. Și premierul României, Marcel Ciolacu, atunci când era și președinte la Camera Deputaților, a spus foarte clar că până la sfârșit de sesiune parlamentară trebuie să închidem aceste aspecte.
Eu am spus tot timpul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale. Pensii speciale nu există, dar se regăsesc în PNRR-ul României, pentru că nu e așa l-au lucrat niște profesioniști…”, declară ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.
Există 200.000 de pensii speciale în România. 190.000 dintre ele sunt pensii militare și 10.000 fac parte din celelalte categorii. Întrebat despre principiile prin care se vor modifica indemnizațiile, ministrul a declarat că o condiție extrem de importantă se referă la faptul că pensia nu trebuie să depășească venitul din activitate.
„O creștere treptată a perioadei de raportare a calculului care să ajungă la fel ca în sistemul public de pensii pe întreaga perioadă în care ai lucrat. Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate. Şi mai mult de atât să nu mai fie permise perioade asimilate, să nu fie perioada asimilată mai mare de cât ai lucrat în meseria respectivă”, declară el.
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a explicat că indemnizațiile care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. În ceea ce privește indemnizațiile care depășesc venitul mediu brut, trebuie identificate cifrele finale care se impozitează.
„Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează.
Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale Va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic”, declară Marius Budăi.
Întrebat despre cumulul pensiei cu salariul, ministrul Muncii a afirmat că se caută soluții constituționale. El a precizat că există mai multe discuții cu experții în constituționalitate, pentru finalizarea unei proceduri.
„Se caută soluții constituționale aici și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vom explica care este procedura. Deocamdată discutăm cu experții în constituționalitate ca să putem avea o lege care să nu aibă discuții de neconstituționalitate”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.