Marius Budăi are veşti bune pentru seniorii României. Ministrul Muncii a vorbit luni seară despre majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023, avansând date concrete. „Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, atunci când a fost întrebat ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor.
De asemenea, Marius Budăi a ținut să menționeze că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.
PSD nu susține majorarea impozitelor. Ciolacu: „Se caută altă formulă”
„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
UDMR
, partidul condus de către Kelemen Hunor, cere o majorare a pensiilor cel puțin la nivelul inflației, adică de 15-16%. PSD vrea ca pensiile să fie majorate cu minimum 10%, punct de vedere care a fost acceptat între timp și de PNL.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni că bugetul pentru majorarea pensiilor în 2023 va fi de aproximativ 11 miliarde de lei, ceea ce ar însemna o creștere a veniturilor pensionarilor cu 10%.
„Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”, a declarat Marius Budăi.
Cel mai probabil, în această toamnă pensionarii vor primi verdictul. „Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR.
Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a transmis liderul PNL Nicolae Ciucă, în ședința de guvern.
În opinia profesorului Coșea, pensiile ar trebui majorate cu aproape 30%, adică procentul inflației la produsele de consum curent și cât reprezintă scăderea puterii de cumpărare. Problema e că sunt puțini bani la buget, iar aceștia vor deveni și mai puțini, căci se închid multe firme plătitoare de taxe și impozite, a spus analistul la Romania TV.
Senatul a adoptat Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare. Ce urmează pentru români
„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Inflația oficială e de 15,3 – 15,8%. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, a INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%. Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, e mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil. Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?
Deci ar trebui să fie făcută o creștere pe scăderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a scăzut cu 30%, pe datele lunii august. Poate acum e chiar mai mult. Asta înseamnă că ar trebui să fie o astfel de creștere. Nu e posibil.
Și atunci această creștere de 10% pe care o tot pretinde Guvernul de două, trei ori pe zi, când ministrul apare la diferite posturi TV, e un fel de plată socială, un fel ajutor, să zicem, pe care Guvernul îl dă pensionarilor, dar nu are legătură cu creșterea pensiilor”, a declarat Mircea Coșea.
Economistul a mai atras atenția că majorarea pensiilor pentru toată lumea cu același procent va însemna, practic, conservarea inechităților din sistem, pe care Ministerul Muncii tot promite de ani de zile că le va elimina.
„Ceea ce mă deranjează e că această creștere de 10% îi diferențiază foarte mult pe pensionari. Sunt pensionari cu pensii medii de 2.000, alții cu 7.000 de lei, diferența e foarte mare, deci se păstrează acest element pe care Ministerul Muncii îl tot perorează de ani de zile, anume eliminarea inechităților.
Acum noi nu știm ce se va întâmpla. Nici după ședința de azi (din coaliție) nu s-a spus cifra. Eu iau în calcul ce a spus ministrul de Finanțe (Adrian Câciu), care cred că rămâne un om serios. El a spus că vom crește pensiile, dar nu știm cu cât”, a mai afirmat Mircea Coșea.