Pe parcursul zilei de astăzi, atunci când a avut loc dezbaterea moțiunii în ceea ce privește impozitarea contractelor part-time, Marius Budăi a vorbit în Camera Deputaților despre avantajele pe care măsura le aducea, susține stiripesurse.ro. Ministrul Muncii nu a ezitat să menționeze că persoanele care susțin excluderea acesteia sunt chiar cele care muncesc la negru și care susțin evaziunea.
Ministrul Muncii a vorbit pe parcursul zilei de astăzi despre impozitarea contractelor part-time, arătând susținere față de această inițiativă. În Camera Deputaților, Budăi a declarat că măsura este una care aducea multe avantaje.
Ministrul a menționat că inițiativa prezentată este cea care a reușit să aducă un număr record de contracte individuale de muncă, dar mai ales, încasări semnificative la bugetul de stat. Budăi susține că cifrele sunt unele record pentru România, având în vedere că există 5.7 înțelegeri pentru programul full-time și 1 milion cu normă parțială, rezultatele unui total de 6.722.000 contracte.
„Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim, evident cu excepțiile prevăzute de lege, a dus la un număr record de contracte de muncă cu normă întreagă, și la încasări mai mari la bugetul de stat, ceea ce va permite mărirea de salarii și pensii.
Avem peste 6.722.000 milioane contracte de muncă, dintre care 5,7 cu normă întreagă și 1 milion cu normă parțială. Este un număr record în istoria recentă a României”, menționează Marius Budăi.
Ministrul Muncii a adăugat că, până la ora actuală, sunt peste 175.000 de angajați care au trecut în regim part-time. Budăi menționează că acești salariați sunt cei care au dreptul la o pensie întreagă, și de altfel, nu s-a ascuns printre rânduri atunci când a vorbit despre situația angajatorilor care plăteau oamenii pentru câteva ore de muncă, iar diferența ajungea chiar în buzunarele lor. În continuarea discursului, Ministrul a spus că persoanele care muncesc la negru vor excluderea acestei măsuri, dar și cele care susțin evaziunea.
„De la introducerea acestei măsuri și până în prezent sunt peste 175.000 de angajați care au fost trecuți din regim part-time la o formă de încadrare cu normă întreagă. Toți acești salariați și-au câștigat dreptul cuvenit la o pensie întreagă, pe măsura muncii lor, când vor ieși din activitate. În formula voastră, ar fi fost condamnați la o „pensie part-time”, pentru că, știți bine că cei mai mulți dintre ei erau plătiți oficial pe două ore, iar diferența până la 8 ore era plătită cash, la negru, de către angajatori.
Practic angajatorul își băga în buzunarul propriu banii de pensii și de sănătate ai angajaților săi. Asta nu era doar o excepție pe piața muncii. Era un fenomen larg răspândit în România, pe care, în loc să-l combateți, l-ați încurajat cu discursurile voastre demagogice și populiste. Este o măsură bună, pe care numai dvs., cei care munciți la gri, o vreți scoasă! Vă aduc aminte de ministru vostru de la Sănătate, de la USR, care era medic în propria fiermă privată și își plătea salariul minim pe economie, ca să evite plata taxelor pentru un salariul adecvat profesiei de medic.
Asta vreți, susțineți voi în realitate! Evaziunea și munca la gri! Știți bine și cazul acelui lider de partid șomer, angajat fictiv pe la case de avocatură, ca să aibă şi dumnealui un serviciu, că nu dă bine să fii șef de partid șomer! De asta vă încurcă, stimați colegi, taxarea, că nu vă mai merge cu evaziunea!”, declară Budăi.
Te-ar putea interesa și: Marius Budăi se opune creșterii vârstei de pensionare pentru femei. „În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă”