Cu ocazia datei de 1 martie 2023, Guvernul României a oferit un mărțișor mai multor categorii de români. Începând cu această dată indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat vor fi majorate cu aproximativ 14%.
Citește și: Vești bune pentru cei mai săraci români: noi tichete de la guvern, în 2023
Așadar mai multe persoane nevoiașe, printre care persoanele singure, familiile amărâte și alte categorii de populație vor beneficia de venituri mai mari. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că indicele social de referință (ISR), în funcție de care se stabilesc anumit ajutoare sociale și indemnizații, se actualizează, în fiecare an în luna martie, cu rata medie de inflație din anul precedent. Acest lucru a fost hotărât în anul 2022.
Dat fiind că în anul precedent rata inflației a atins 13,8%, conform datelor INS, indicele va fi indexat în funcție de această valoare, începând cu 1 martie 2023. Așadar, ISR va crește de la 525,5 lei la 598 de lei. În concluzie, ajutorul social va fi majorat în aceeași măsură, respectiv va fi de 169 lei (o singură persoană), 305 lei (două), 427 lei (trei), 529 lei (patru) și 630 lei (cinci).
Dacă ne referim la o familie care are mai mult de cinci membri, atunci la cei 630 de lei se vor mai adăuga 44 de lei pentru fiecare persoană în plus. Începând cu martie 2023 și alocația de susținere familială va majorată. Așadar, ținând cont de veniturile familiei și de numărul de persoanelor din componența acesteia, familiile și persoanele singure pot primi o alocație de susținere familială cuprinsă între 90 lei și 512 lei.
Procentele de 13,8 la sută cu care se va majora ISR se vor simți și în buzunarul celor care beneficiază de indemnizații de șomaj. Tradu în cifre, acest lucru înseamnă că persoanele care au între 1 și 3 ani vechime în muncă vor primi, de luna viitoare, valoarea ISR-ului de 598 lei, și nu de 525,5 lei. Pentru cei care au minimum trei ani de activitate, la valoarea de 598 lei a ISR-ului se va adăuga procentul cuprins între 3 și 10 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, procentul fiind în funcție de vechimea în muncă.
Părinții care beneficiază de indemnizație minimă de creștere a copilului, calculată în funcție de veniturile realizate, vor putea beneficia de o sumă mai mare. Aceasta este de 2,5 ori valoarea ISR-ului. Concret, cele mai mici indemnizații de creștere a copilului vor crește de la 1314 lei la 1495 lei.
Majorarea ISR-ului cu 13,8 la sută se va reșimți și în ceea ce privește indemnizația pentru persoanele cu handicap, a primei de inserție și a altor beneficii sociale care se determină în funcție de indicatorul amintit.
Alte articole: Bani în plus sub formă de vouchere pentru angajaţi. Cum vor putea folosi tichetele de activităţi casnice