În București sunt cele mai mari prețuri la produsele din carne. Prețurile au explodat înainte de Crăciun, iar multe produse tradiționale riscă să lipsească de pe mese tocmai din cauza scumpirilor.
Produsele tradiționale, spre exemplu, s-au scumpit cel mai mult, cu 30% față de 2022.
„Prețurile mi se par foarte mari. Am luat de la sibieni cu 150 de lei. Mult, foarte mult”, a spus o cumpărătoare, potrivit RomâniaTV.
Pe lângă scumpiri, românii se plâng ca nu mai găsesc produse românești.
„Nu ne deranjează atât de mult prețurile, ci calitatea și că produsul românesc nu mai există. Asta e durerea noastră, am luat curcan din Ungaria”, a mai spus cinea.
În medie, masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 200, chiar 300 de lei anul acesta.
Magazinele mici au rotunjit prețurile pentru mai toate produsele. Slănina crudă, picioarele și urechile pleacă de la 20 de lei kilogramul, rasolul e 22, carnea tocată sare de 23, iar coastele sunt peste 30 de lei.
„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, a transmis un proprietar de fabrică.
Unul dintre cele mai delicioase preparate pentru masa de Crăciun, jambonul, are un cost mediu de 200 de lei și ar fi de ajuns pentru 20 de persoane.