Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat politicienii să grăbească reforma pensiilor speciale, pentru a nu pierde banii din PNRR, a informat stiripesurse.ro.
Șeful statului avertizează că dacă pensiile speciale nu vor fi eliminate, România nu va mai primi banii din PNRR.
„După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele lucruri se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide e de înțeles din punctul meu de vedere. Vor fi îndeplinite toate jaloanele din PNRR, sunt plin de speranță. Ar fi păcat să nu se realizeze, a fost complicat de negociat pentru acești bani, e o sumă imensă de care e păcat să nu se bucure România”, a spus Iohannis.
De asemenea, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că oficial crește vârsta de pensionare din MAI. Această măsură se împarte în două zone destul de importante, privind această reformă. Pe de o parte, avem creșterea vârstei standard de pensionare până la 65 de ani pentru diplomați, personal auxiliar din instanțele judecătorești, dar și pentru personalul militar.
Va crește pe etape vârsta standard de pensionare până în 2035, de la 60 de ani, cât este acum, la 65 de ani. Pe de altă parte, mai este și o reformă pe care o propun liderii coaliției pentru recalculare a pensiilor speciale sau de serviciu, cum sunt ele cunoscute.
„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.”, a spus oficialul.