Guvernul intenționează să aprobe, în ședința de miercuri, înghețarea prețurilor a polițelor RCA pe o perioadă temporară de timp, astfel măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre care presupune stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către instituțiile de asigurări. Acestea ar trebui să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, a transmis ziare.com.
Vezi și: Veste nouă pentru șoferi. CEC Bank va vinde polițe RCA în asociere cu Poșta Română
„Îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”, se precizează în document.
De asemenea, se va adopta și un alt proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea art 1 din OUG nr.15/2022, ce are la bază sprijinirea și asistența umanitară de către statul român cetățenilor străini.
Conform notei de fundamentare, proiectul propune
„Stabilirea posibilităţii acordării unei sume forfetare în cuantum de 2.000 lei/lună, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare”.
Mai mult, actul normativ stabilește faptul că, ajutorul financiar va fi dat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la finele anului curent, fiind vizate persoanele din categoriile menționate.
După ce persoanele vizate au primit acest ajutor de 2.000 de lei/lună, acestea au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă. Aceste măsuri sunt prevăzute în Legea nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Un alt proiect de ordonanță de urgență va fi aprobat ce prevede Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist.
„Scopul prezentei ordonanţe de urgenţă este acela de a stabili fundamentele şi procedurile pentru reglementarea statutului profesional al lucrătorilor culturali profesionişti de pe piaţa muncii din România şi realizarea unui cadru legislativ care să asigure stabilitatea profesională a acestor categorii profesionale prin proceduri clare care să recunoască statutul legal al acestora în formele de ocupare şi de organizare de pe piaţa muncii”, se menţionează în nota de fundamentare.
Alte articole: Poliţe RCA mai scumpe pentru șoferi chiar dacă nu au fost implicați în evenimente rutiere