Guvernul Ciolacu discută în spatele cortinei despre impozitarea diferită a companiilor care au afaceri de peste 50/100 mil. euro. Aceste firme ar urma să plătească fie un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, fie de 16% pe profit, în funcție de care sumă e mai mare, astfel încât la bugetul statului să vină cât mai mulți bani, a informat zf.ro.
Până în acest moment, măsurile sunt la nivel de discuție, niciun astfel de proiect nu este oficial asumat de către Guvern. În acest moment, pe masă se află măsura ce vizează impozitarea diferită a companiilor străine de mari dimensiuni. Pragul de la care s-ar putea implementa această măsură, conform unor surse, ar urma să fie stabilit la 100 mil. euro cifră de afaceri şi ar fi vizate doar companiile multinaționale, ca o măsură menită să limiteze „exportul” profiturilor din România în alte ţări.
De asemenea, în lipsa informațiilor clare din partea coaliției de guvernare PSD-PNL privind măsurile fiscale care urmează să fie adoptate, mediul de business a rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri după ce au fost scurse pe surse anumite măsuri.
Mai mult decât atât, premierul Marcel Ciolacu își pune mandatul pentru mult contestatul pachet de reformă fiscală. Executivul își va asuma răspunderea în Parlament pentru măsurile prin care vor crește unele taxe și vor elimina anumite beneficii. Economiștii sunt de părere că aceste măsuri îi vor afecta pe cei cu venituri mici. Așadar, după o lungă perioadă de negocieri și contestări, Ciolacu a venit cu un anunț ferm către români.
„Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Alte articole: Schimbare importantă la CNAS. Andrei Baciu, prima decizie de când este președintele instituției. „Acest lucru se va realiza permanent”