Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a explicat la Antena 3 CNN la ce trebuie să se aştepte românii în perioada următoare. Sunt șanse mari să urmeze noi scumpiri și taxe.
În ultimele întâlniri la Guvern au fost purtate discuții pentru măsurile de austeritate. Potrivit unor surse politice, PNL ar dori ca Executivul să vină cu un nou plan pentru reducerea cheltuielilor.
Decizia va fi luată în contextul în care se vor desființa și peste 200.000 de posturi vacante din ministere. Se mai ia în calcul şi creşterea TVA pentru anumite bunuri şi servicii, dar şi majorarea accizelor la tutun şi alcool.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan Radu Oprea a mai explicat că sunt măsuri care nu sunt încă decise.
Vezi și: CFR anunță întârzieri și de 376 minute. Vremea rea face ravagii în România
„La nivelul Guvernului încă nu este luată o decizie finală asupra acestora, pentru că de fapt continuă consultările cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, în interiorul coaliției, cum eu cred că este normal să se întâmple când iei astfel de decizii”,a spus ministrul Radu Oprea.
Măsurile de austeritate discutate în coaliţie:
– desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar care nu sunt ocupate
– reducerea cheltuieilor în instituțiile de stat
– dispare TVA de 5%, rămân doar 2 cote de TVA
– 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale, cazare hotel
– 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor: intrarea la muzee, grădini zoologice, parcuri de distracţii, cinema, evenimente sportive, săli de sport, telecabină, plimbări cu barca
– creșterea taxelor pentru alcool și tutun
– toți angajații vor plăti contribuția la sănătate de 10%. Premierul Ciolacu cere să fie majorat salariul minim de la 4.000 lei brut la 4.500 lei în construcţii pentru ca angajaţii să nu simtă plata contribuţiei la sănătate
– plafon pentru scutirea de plata impozitului pentru angajații din IT
– taxă de 1% pentru clădirile rezidențiale mai scumpe de 500.000 de euro
– noi taxe pentru IMM:
1% din cifra de afaceri, prag sub 300.000 de euro
3% din cifra de afaceri, prag 300.000 – 500.000 de euro
– firmele care își mută profiturile în altă ţară ar putea fi suprataxate cu 15%.
Ai mai putea citi: Lovitură pentru milioane de salariați. Au fost anunțați românii care nu vor mai primi sporuri. Ministrul Muncii: „Au gândit că timpul trece, leafa merge”