- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsuri drastice pentru a proteja vegetația din Capitală. Bucureștenii ar putea plăti amenzi de până la 5.000 de lei

27 Feb, 14:44 • Fundeanu Madalina
Bucureştenii vor plăti amenzi de până la 5.000 de lei, dacă se schimbă legea. Proiectul privind creşterea substanţială a amenzilor pentru cei care taie copaci ilegal a fost inițiat de primarul general al Bucureştiului, Nicușor Dan.
Măsuri drastice pentru a proteja vegetația din Capitală. Bucureștenii ar putea plăti amenzi de până la 5.000 de lei

Bucureştenii ar putea plăti amenzi de până la 50 de ori mai mari, adică de până la 5.000 de lei, dacă fac acest lucru, în cazul în care proiectul va fi adoptat. Proiectul respectiv privind creşterea substanţială a amenzilor a fost inițiat de primarul general al Bucureştiului, Nicușor Dan, potrivit HotNews.ro.

În contextul unei conștientizări crescute a importanței spațiilor verzi în mediul urban și a luptei împotriva defrișărilor ilegale, autoritățile din București au decis să adopte măsuri drastice pentru a proteja vegetația orașului.

Bucureştenii vor plăti amenzi de până la 5.000 de lei, dacă se schimbă legea

Proiectul, ce a fost inițiat recent de primarul general Nicușor Dan, propune creșterea semnificativă a amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor, de la sume mai mici de 50-100 de lei, la sancțiuni financiare care pot descuraja chiar și pe cei mai indiferenți față de legislația de mediu, de 4.000-5.000 de lei.

Bucureștiul a pierdut în ultimii ani zeci de hectare de spațiu verde, arborii fiind tăiați ilegal de dezvoltatorii imobiliari, unul dintre motive fiind amenda ridicolă cuprinsă de 50-100 de lei pentru persoane fizice, iar dacă este plătită în 15 zile rămâne de 25 de lei pentru fiecare copac tăiat.

Această sancțiune, considerată de mulți ca fiind „penibilă” și ineficientă, nu a reușit să oprească defrișările care au dus la pierderea a zeci de hectare de spațiu verde în Bucureşti.

În plus, primarul general propune creșterea amenzilor pentru cei care aruncă gunoi pe spațiul verde, distrug florile, mobilierul urban, sistemele de irigații, dar și distrugerea arborilor în cadrul lucrărilor edilitare și betonarea alveolelor.

În încercarea de a stopa acest fenomen negativ și de a proteja mai bine spațiile verzi, proiectul aduce o serie de modificări semnificative.

Printre acestea se numără creșterea amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor pentru persoane fizice la sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de lei și pentru persoane juridice, de la 4.500 la 5.000 de lei.

Aceste măsuri vizează nu doar tăierile ilegale, ci și alte acțiuni dăunătoare spațiilor verzi, precum distrugerea mobilierului urban sau aruncarea deșeurilor.

Pe lângă aceste sancțiuni, proiectul propune și amenzi pentru deteriorarea florilor, cu sume între 200 și 500 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 4.000 de lei pentru persoane juridice, creștere substanțială față de sancțiunile actuale.

Citește și: Primul tren nou de metrou pentru M 5 Drumul Taberei se îndreaptă spre București. Rama „Giurgiu” trebuie să facă 10.000 de kilometri în teste

amenziamenzi

Aceste modificări nu doar că măresc amenzile, dar introduc și sancțiuni pentru o gamă mai largă de fapte nocive, cum ar fi defrișarea sau tăierea oricărui arbore sau arbust protejat fără avize, deteriorarea spațiilor verzi prin lucrări de construcție sau betonarea alveolelor. Scopul este protejarea mai eficientă a spațiilor verzi și descurajarea acțiunilor care le pun în pericol.

Această inițiativă reflectă o schimbare semnificativă în abordarea protecției mediului în urban și marchează o etapă importantă în eforturile de conservare a spațiilor verzi.

Prin creșterea amenzilor și extinderea sferelor de aplicare, autoritățile speră să reducă semnificativ incidentele de defrișare ilegală și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu în rândul cetățenilor și al companiilor.

Aceste măsuri arată angajamentul orașului față de protejarea și îmbunătățirea calității vieții urbane prin conservarea spațiilor verzi, esențiale pentru bunăstarea ecologică și socială a comunităților.

„Astfel, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

– Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanţe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii

– Defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avize

– Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avize

– Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avize

– Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi

– Distrugerea totală sau parțiala a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene

– Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi

– Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor

– Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.

În plus, amenzile pentru ruperea și deteriorarea florilor din perimetrul spațiilor verzi ajung la: între 200-500 de lei pentru persoane fizice și 1.000 și 4.000 lei pentru persoane juridice.

Acum sunt cuprinse între 100 și 200 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Totodată, sunt propuse amenzi de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice pentru următoarele fapte:

– Defrișarea și tăierea (toaletări, reduceri) oricărui arbore sau arbust ocrotit, fără avize;

– Deteriorarea spațiilor verzi prin realizarea de lucrări de construcții, infrastructură edilitară și transport sau orice alte amenajări în perimetrul acestora, inclusiv betonarea alveolelor neplantate din aliniament, fără respectarea prevederilor legale și a celor din avizul de specialitate;

– Neinstalarea panourilor de informare de către administratorii parcurilor și grădinilor publice;

– Neamenajarea pistelor de bicicliști de către administratori, acolo unde suprafața și infrastructură parcurilor și grădinilor publice permite;

– Nerespectarea obligativității de plantare în compensare pentru arborii defrișati legal.

Acum, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoane juridice”, se arată proiectul de hotărâre, potrivit sursei citate.

Vezi și: Parlamentul a adoptat oficial legea! Se interzice vânzarea țigărilor electronice pentru o categorie de români

Urmărește Daily Business pe Google News