Măsuri fără precedent luate de autoritaţile sanitare din Luduş. Locuitorii au interdicţie la donarea de sânge până în 2 octombrie din cauza cazurilor de infectare cu virusul West Nile. Direcţia de Sănătate a transmis de asemenea că, în oraș, ar trebui făcută o dezinsecţie, pentru a evita răspândirea virsului. Primăria nu are bani, iar acum aşteaptă fonduri de la Consiliul Judeţean.
Cristian Moldovan, primarul Luduș a oferit detalii cu privire la deciziile care s-au luat în regim de urgență: „Se transmite prin insecte, prin țânțari, dar noi avem foarte multe lacuri în zona și nu putem spune exact de unde provine acest virus.”
Din păcate din lipsa de fonduri care este una destul de acută, în primărie am făcut în așa fel încât să trimitem pe adresa Consiliului Județean pentru a fi ajutați să fie încheiat contractul de dezinsecție. Orașul este unul foarte mare și jaloarea unui astfel de contract se ridică la foarte multe zeci de mii de lei.
Citește și: Bubuie cazurile de West Nile în România. INSP, anunț de urgență
În total, trei persoane din judeţul Mureş au fost confirmate cu West Nile. Este vorba despre seniori din localităţile Luduş, Târnăveni şi Livezeni.
Iuliu Moldovan, directorul DSP Mureș: „Persoanele sunt într-o stare clinică bună sunt externate.”
Totuşi, mureşenii care locuiesc în alte localităţi decât cele aflate sub restricţii sunt îndemnaţi să doneze sânge dacă au o stare bună de sănătate.
Înainte de a dona, oamenii sunt nevoiţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere prin care să precizeze dacă au vizitat localităţi unde au fost confirmate cazuri de infectare cu West Nile.
„În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:
evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, anunță Societatea Română de Microbiologie.