- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsuri mai stricte privind vânzarea țigărilor și a alcoolului. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

26 Jun, 17:00 • Fundeanu Madalina
Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări și alcool. Vânzătorii care încalcă legea ar putea primi amenzi usturătoare.
Măsuri mai stricte privind vânzarea țigărilor și a alcoolului. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

De acum, țigările și alcoolul vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Conform noii legi, vânzătorii vor avea obligația să verifice dacă cei care cumpără au cel puțin 18 ani. În Parlșament a fost adoptat, în mod decizional, proiectul de lege, care în scurt timp va fi promulgată, informează Antena 3 CNN.

Minorii nu vor mai putea cumpăra țigări și alcool

Prin acest proiect de lege se propune completarea articolului 3 din Legea nr. 349/2002, precum și modificarea și completarea Legii nr. 61/1991, pentru a institui obligația de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun și alcool, pentru a reduce consumul acestora de către persoanele care încă nu au împlinit 18 ani.

Pentru nerespectarea acestei legi, personalul localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale riscă amenzi colosale cuprinse între 10.000 și 30.000 lei.

Pe data de 16 octombrie anul trecut, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de primă cameră sesizată, votul Camerei Deputaților fiind decizional. Așadar, legea urmează să fie trimisă la promulgare.

Citește și: Prețul scandalos al unui simplu pachet de țigări! Locul în care oamenii au ajuns să plătească 25 de dolari pentru acest viciu: „Au devenit noul aur”

țigări
țigări

România ia măsuri stricte pentru protejarea tinerilor. Reclamele la țigări electronice vor fi interzise

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat marți un proiect de lege care interzice orice formă de publicitate audiovizuală pentru țigări electronice, inclusiv pentru cele de tip „Vape” sau dispozitive cu tutun încălzit.

Deputații au adoptat legea, cu 269 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și trei abțineri.

„Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, țigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).”

Un alt amendament important al proiectului de lege prevede că publicitatea acestor produse este complet interzisă în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală. De asemenea, astfel de reclame vor fi interzise și la o distanță mai mică de 200 de metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

Hotărârea are scopul de a reduce vizibilitatea și accesibilitatea acestor produse pentru cei sub 18 ani. Mai mult de atât, legea extinde interdicția de publicitate audiovizuală (radio și TV) la toate produsele care conțin tutun sau nicotină.

Regula se aplică și în publicațiile destinate mai ales minorilor, precum și în sălile de spectacole înainte, în timpul și după spectacolele destinate minorilor.

Vezi și: Perioada de timp în care șoferii nu au voie să se urce la volan după ce au consumat alcool. Legea care te lasă fără permis auto