Este alertă în România și la nivel european. Mai multe medicamente vor fi retrase pentru că nu au fost testate după toate standardele de conformitate europene. Șapte medicamente sunt și în farmaciile din România și în următoarele zile vor fi scoase de pe piață deoarece reprezintă o amenințare pentru sănătatea organismului uman.
Cele 7 medicamente care vor fi retrase de pe piața românească:
„În realitate, dintre acestea avem doar 7 produse care sunt efectiv în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator, un antidiareic, pentru care există alternative suficiente în piață. Și celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripție medicală, două dintre ele sunt utilizate în oncologie, câte două concentrații diferite și cel de-al cincilea pentru disfuncție erectilă masculină”, a declarat Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24 a explicat care este de fapt situația în România și cum vor fi afectați cei care erau interesați de pastilele ce se regăsesc pe listă: „Problema este că în momentul în care au fost făcute studiile clinice nu au fost respectate protocoalele. Vorbim de protocoale care să demonstreze eficiența acestor medicamente, astfel că președintele ANMDMR spune că pacienții care le-ar fi utilizat nu ar fi neapărat în pericol în acest moment, doar că aceste medicamente nu sunt eficiente.
Este motivul pentru care vor fi retrase de pe piață. Autoritățile din țara noastră fac deja demersuri ca acest lucru să se întâmple de săptămâna viitoare. Spune însă că toate au un înlocuitor, iar pacienții care își administrau aceste medicamente, în urma discuției cu medicul lor, vor primi alte medicamente care să le înlocuiască.
S-a ajuns în această situație după ce Agenția Europeană a Medicamentului a făcut o inspecție în laboratorul producătorului din India și a ajuns la această concluzie. Comisia Europeană a notificat toate statele membre pentru a suspenda autorizațiile de comercializare.”
Citește și: Lovitură crucială dată de UE pentru românii care folosesc 45 de medicamente. Lista completă
„UE dispune de un proces strict şi riguros de aprobare a medicamentelor şi de farmacovigilenţă, pentru a asigura cele mai înalte standarde pentru medicamentele din Uniunea Europeană. În urma evaluării sale ştiinţifice, EMA a stabilit că testele Synapse Labs privind aceste medicamente generice nu îndeplineau cerinţele stricte ale UE în materie de dovezi pentru a demonstra că sunt echivalente cu medicamentele de referinţă.
În acord cu statele membre ale UE, autorizaţiile de comercializare naţionale vor fi suspendate până când producătorii vor putea furniza date valabile şi fiabile pentru a demonstra echivalenţa. Aceasta înseamnă furnizarea de date care să demonstreze că medicamentele generice eliberează în organism aceeaşi cantitate de substanţă activă ca medicamentele de referinţă”, precizează E.M.A.
Ai putea citi: Explozie pe piața farmaceutică: Românii au cheltuit 7 miliarde euro pe medicamente în primele trei luni din 2024