- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Medicamentele banale care pot da rezultat pozitiv la DrugTest. Sunt folosite de mulți români care suferă de o boală foarte răspândită

12 Jul, 23:26 • Adrian Popovici
Experta în sănătate publică, dr. Ioana Stăncel, avertizează că unele medicamente pentru diabet pot duce la rezultate fals-pozitive la testarea DrugTest. Tot mai mulți medici atrag atenția asupra acestui aspect.
Medicamentele banale care pot da rezultat pozitiv la DrugTest. Sunt folosite de mulți români care suferă de o boală foarte răspândită

Dr. Ioana Stăncel, expertă în sănătate publică, a explicat recent că anumite categorii de medicamente, printre care și cele pentru diabet, pot genera rezultate fals-pozitive la testele antidrog. Aceste medicamente conțin substanțe care, deși nu au efect psihoactiv în concentrațiile utilizate terapeutic, pot reacționa în mod eronat cu testele rapide, notează Antena 3 CNN.

De exemplu, metforminul, un medicament utilizat frecvent în tratamentul diabetului zaharat, conține o substanță care poate da un rezultat fals-pozitiv pentru amfetamine la testele rapide. Totuși, această grupare nu se va regăsi în testele de sânge mai avansate, cum ar fi cele efectuate prin gascromatografie de către Institutul Național de Medicină Legală (INML), deoarece nu este o amfetamină propriu-zisă și nici metaboliții săi nu sunt similari celor din amfetamine.

„Este o categorie de medicamente care pot să dea fie teste pozitivă pentru că în compoziția medicamentelor există substanțe cu efect psihoactiv și acele substanțe vor pozitiva atât testul rapid cât și testul din sânge pe gascromatografie făcut de INML, și există medicamente care conțin și substanțe care au grupări care pozitivează testul rapid. Dar este un test fals pozitiv și care la testul de sânge nu se va regăsi pentru că acea grupare chimică nu se va regăsi la testul gascromatografie.

Avem aici exemplul antidiabeticelor care au o grupare chimică cu care poate pozitiva testele rapide, dar la testul de certitudine privind prezența substanței sau a metabolitului, a substanței rezultate în urma metabolismului nu va pozitiva testul de certitudine bun.De exemplu, la amfetamine se poate pozitiva testul rapid cu gruparea amino din metformin.

Metformin este un medicament care se de ca anti-diabetic oral, o tabletă pentru persoanele cu diabet zaharat. Această grupare amino nu este o amfetamină propriu-zisă, de aceea ea nu se va regăsi la testul de la INML, pe testul de sânge, pe gascromatografie și nici metaboliții cum ar fi produs și rezultat în urma metabolismului cum se regăsesc la amfetamină”, explică medicul.

Medicii avertizează că unele medicamente pot duce la rezultate fals-pozitive la DrugTest
Medicii avertizează că unele medicamente pot duce la rezultate fals-pozitive la DrugTest

Te-ar putea interesa și: Cum se modifică, de fapt, OUG 84. În ce condiții primesc înapoi permisul șoferii care refuză testul anti-drog

Ce medicamente mai pot duce pot duce la teste fals-pozitive?

Conform Ordonanței de Urgență 84/2024, șoferii care refuză să fie verificați cu aparatul DrugTest și solicită în schimb o probă de sânge, vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor. În acest context, pe contul unei farmacii din țară a fost publicată lista completă a medicamentelor care pot da un rezultat fals pozitiv la testele rapide antidrog, confirmând spusele dr. Ioana Stăncel.

Dr. Stăncel a subliniat că substanțele care generează aceste rezultate fals-pozitive se găsesc în concentrații foarte mici în medicamentele respective, astfel încât nu afectează capacitatea de a conduce un vehicul atunci când sunt administrate conform prescripțiilor medicale.

Alte exemple de medicamente care nu generează rezultate fals-pozitive includ paracetamolul și ibuprofenul, deoarece nu conțin grupări chimice similare cu cele care pozitivează testele antidrog.

În schimb, paracetamolul sinus și alte medicamente decongestionante nazale, ce conțin efedrine, tinefrine sau pseudo-epinefrină, pot pozitiva testele rapide deoarece aceste substanțe fac parte din categoria substanțelor psihotrope, dar și acestea sunt prezente în concentrații prea mici pentru a afecta capacitatea de condus.

Citește și: Marcel Ciolacu vrea să găsească soluții în contextul măsurilor legale privind șoferii care consumă droguri. Ce a spus premierul despre controversata OUG 84