În 2024, un simplu medicament împotriva răcelii ar putea fi suficient pentru a lăsa șoferii fără permis. Controversa legată de această situație a luat amploare după ce medicii au contestat OUG 84, reglementare care a reevaluat mecanismele de verificare a consumului de substanțe psihoactive și alcool, notează Newsweek.
Controversele legate de OUG 84 au început în rândul șoferilor și al specialiștilor după ce s-a constatat că foarte multe dintre rezultatele pozitive la testele antidrog efectuate de Poliția Rutieră au fost infirmate ulterior de analizele medicilor legiști. Procentul erorilor este îngrijorător de mare, ajungând la 15-20% dintre mostrele prelevate în perioada 2021-2023, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Medicii legiști au explicat că testele rapide utilizate de Poliția Română sunt doar teste de screening, nu teste de diagnostic. Aceste teste sunt menite să ofere o orientare rapidă, dar nu pot oferi certitudinea necesară fără confirmarea prin analize detaliate efectuate de instituții specializate precum INML sau IML. Din această cauză, rezultatele pozitive trebuie confirmate prin alte metode de investigație înainte ca prevederile OUG 84 să se aplice.
Printre substanțele care pot produce rezultate fals pozitive, incriminate de OUG 84, se numără o varietate de medicamente comune. De exemplu, amfetaminele pot fi simulate de medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice și antialergice. În mod similar, antiinflamatoarele și antiviralele pot da rezultate pozitive pentru cannabinoizi, iar barbituricele pot fi simulate de alte antiinflamatoare. Opiaceele, care sunt adesea detectate datorită medicamentelor antitusive conținând codeină, sunt un alt exemplu, alături de antibiotice, antialergice, antiepileptice și vasodilatatoare.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu vrea să găsească soluții în contextul măsurilor legale privind șoferii care consumă droguri. Ce a spus premierul despre controversata OUG 84
OUG 84/2024 impune măsura reținerii permisului de conducere până la confirmarea rezultatelor toxicologice de laborator, chiar și în lipsa unor indicii clare privind prezența substanțelor interzise în organism. Astfel, șoferii sunt sfătuiți să verifice atent prospectul medicamentelor înainte de a conduce, deoarece o simplă doză de medicament pentru răceală sau gripă poate conduce la reținerea preventivă a permisului.
Poliția Română consideră că OUG 84 este justificată prin nevoia de a proteja viața și integritatea corporală a tuturor participanților la trafic. De asemenea, s-a subliniat faptul că, deși majoritatea șoferilor sunt conștienți de efectele alcoolului și drogurilor, există o categorie aparte de substanțe – medicamentele – care pot afecta semnificativ capacitatea de a conduce un vehicul.
Deși intenția OUG 84 este de a preveni incidentele rutiere și de a asigura siguranța publică, aplicarea sa a stârnit controverse, mai ales în contextul erorilor frecvente ale testelor rapide. Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) și alți experți continuă să sublinieze necesitatea unei confirmări riguroase prin analize de laborator, înainte de a lua măsuri drastice precum retragerea permisului.
Citește și: Noi explicații pentru șoferi privind scandalul Drug-test. Poliția Română: „Nu toţi şoferii sunt testaţi”