Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că legea medicilor trebuie făcută de Parlamentul României şi ar trebui să se implice ministrul Sănătăţii şi să o facă. „Nu trebuie trecută prin Guvern”, a mai spus premierul.
Ciolacu a fost întrebat la Suceava despre protestul medicilor din această dimineaţă, din București, prin care cer să se facă o lege a medicului.
„Dacă dânşii o solicită, fiecare categorie socioprofesională are acest drept. Haideţi să vedem care sunt propunerile. Ca parlamentar, şi eu, şi domnul Grindeanu o să votăm în funcţie de cum este corpul legii. Nu am nicio reţinere”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul a mai arătat că legea nu trebuie trecută prin Guvern.
„Trebuie odată separaţia puterilor în stat respectată”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Citește și: Marcel Ciolacu, despre planul fiscal: Fără taxe noi. Surprizele care urmează
Medici din toate specialităţile au participat, vineri, la un protest „pentru apărarea demnităţii corpului medical”, organizat în Piaţa Victoriei din Capitală de Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA).
Se solicită o lege a medicului care să definească „cadrul de activitate” al profesiei medicale.
„Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, principala asociaţie a medicilor din ambulatoriu cu practică independentă, vă supune atenţiei o serie de probleme care afectează grav practica medicală din România, influenţând negativ relaţia medic-pacient şi dăunând în ultimă instanţă sănătăţii întregii populaţii. Profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie. (…) Solicităm, în consecinţă, includerea pe agenda politică a unei viitoare legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realităţile zilei de azi, lege care să fie eliberată de încorsetarea politicului şi trecutului şi al cărei obiectiv să fie optimizarea practicii medicale din România”, se arată într-un memoriu pentru Guvern.
Totodată, se mai solicită protejarea profesiei medicale de „circul mediatic”.
„Nu în ultimul rând, avem nevoie de o finanţare suficientă. (…) Finanţând corespunzător aceste sectoare, prevenim internările nenecesare, agravarea afecţiunilor şi aducem în final economii sistemului de sănătate”, se mai arată în document.