Resursa umană specializată (medici și asistenți medicali) este deficitară și în România și prost repartizată în teritoriu, multe persoane având acces limitat la serviciile de sănătate.
Sistemul românesc suferă din cauza risipei banului public, a relației grele, marcată de redundanțele dintre pacien și medic, cauzată de lipsa digitalizării și legislația învechită și lipsa de medici în foarte multe zone din țară, inclusiv în București. Totuși, există și câteva soluții, notează Profit.ro.
În România, resursa umană specializată este deficitară, oamenii neavând suficient acces la serviciile de sănătate, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
O soluție parțială pentru această problemă este reprezentată de telemedicină și dezvoltarea tehnologiilor moderne, asistate de inteligența artificială, iar programele de investiții, din fonduri bugetare și europene, au în vedere acest lucru.
Pentru acces la servicii de sănătate de calitate este nevoie de eforturi financiare, însă problema resurselor umane este una întâlnită la nivel global, iar România nu se plasează în afara acesteia, a mai spus ministrul.
”Resursa umană specializată – fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenți medicali – este deficitară și, mai ales, este prost repartizată în teritoriu și există încă mulți oameni care au acces limitat sau nu au acces la servicii de sănătate”, a mai declarat acesta.
În același timp, ministrul a spus că, în prezent, comparând perfomanța sistemului de sănătate cu finanțarea, performanța este una bună.
”O să lucrăm ca să-i ajutăm în primul rând pe cei din zone mai puțin favorizate să aibă acces la servicii de sănătate și programele la care lucrăm, inclusiv de investiții, vor avea în vedere acest lucru”, a afirmat el.
Mai mult, Rafila a subliniat că este nevoie de o bună colaborare și coordonare între toate instituțiile cu atribuții în domeniu.
România a obținut 12 avize în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ceea ce reprezintă aproape jumătate din totalul necesar, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe.
El a remarcat faptul că România a intrat într-o etapă intensă, în care eforturile se concentrează pe finalizarea evaluărilor tehnice.
„Reformele pe care le-am făcut deja au un impact pozitiv. OCDE vorbește despre politici mai bune pentru vieți mai bune, și exact în această direcție trebuie să mergem și noi”, a spus oficialul.
Citește și: Statul român dă undă verde plăților. Banii ajung în conturi înainte de Paște, cu o rată minimă de refuz!