- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meditațiile pe factură, planul lui Marcel Ciolacu pentru a adăuga bani la buget. Cum arată piața neagră a meditațiilor din România

31 Jul, 18:30 • Amarie Giorgiana
Marcel Ciolacu vrea ca părinții care apelează la meditații pentru copii lor să poată deduce aceste cheltuieli din impozite. Condiția este să prezinte facturi justificate.
Meditațiile pe factură, planul lui Marcel Ciolacu pentru a adăuga bani la buget. Cum arată piața neagră a meditațiilor din România

Marcel Ciolacu vine cu un plan inedit pentru a adăuga bani la buget: meditații pe factură. Premierul vrea ca părinții care apelează la meditații pentru copii să poată deduce cheltuielile din impozite. Condiția este să preznte facturi justificate, iar astfel, profesorii ar fi nevoiți să-și declare toate veniturile pe care le obțin din meditațiile făcute cu elevii, potrivit Pro TV.

Meditațiile pe factură, soluția lui Marcel Ciolacu pentru a adăuga bani la buget

Se pare că statul caută banii tuturor românilor, veniturile trebuind declarate și înregistrate. Potrivit premierului Ciolacu, părinții ar trebui să-și poată deduce din impozite cheltuielile pentru orele de meditații pe care copiii lor le fac. Acestea ar trebui să fie dovedite cu facturi.

În timp ce ideea lui Marcel Ciolacu stârnește revolte atât în rândul părinților, cât și al cadrelor didactice, specialiștii în economie susțin că soluția este una bună. Asta, pentru că profesorii ar fi obligați să își declare veniturile din pregătirea privată pe care o fac cu elevii. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) strânge, în fiecare an, în jur de un milion de lei. Suma este colectată de la peste 12.000 de profesori care fac meditații ori acasă, ori la domiciliul copiilor. Astfel, suma încasată, practic, la negru, este una uriașă.

Cum arată piața neagră a meditațiilor din România

Datele recente arată că piața neagră a meditațiilor este estimată la 300 de milioane de euro anual. În majoritatea cazurilor, o meditație durează aproximativ două ore, prețurile cerute de profesori fiind cuprinse între 100 și 200 de ron. Suma poate crește, în funcție de zonă și de domeniul pentru care elevul este pregătit.

Citește și: Este profitabil să dai meditaţii în Dubai. Profesoară: „Mi-a dat 3.000 de dolari ca să-i fac tema pentru acasă”

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că experții Băncii Mondiale fac analize pentru a-i forța pe profesori să își declare veniturile din meditații. Mai mult, premierul a recunoscut că și el a apelat la meditații pentru copilul lui.

„Și fiul meu a făcut meditații! Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci chitanța în calculator pentru meditații, ți se deduce din impozit.”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu cere profesorilor „Să-și facă meseria, în clasă, nu la meditații”