- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mega Image finalizează preluarea rețelei Profi, o premieră a acestui tip de achiziții pe piața românească

10 Oct, 19:23 • Andrei Ene
Mega Image finalizează angajamentele pentru preluarea brand-ului Profi, precum regulile de gestionare a relațiilor cu furnizorii, premieră în istoria achizițiilor similare de pe piața din România. Consiliul Concurenței a fost, în trecut, în dezacord cu anumite părți ale problemei, deoarece tranzacția ar reduce accesul cumpărătorilor la furnizori diferiți.
Mega Image finalizează preluarea rețelei Profi, o premieră a acestui tip de achiziții pe piața românească

Mega Image anunță că au dus la bun sfârșit angajamentele ce vor fi implementate după ce se va aproba concentrarea economică rezultată în urma achiziționării de către grupul Ahold Delhaize, care deține Mega Image, a companiei Profi Rom Food. Aprobarea va fi realizată de Consiliul Concurenței.

Angajamentele luate de compania ce deține Mega Image

Conform unui comunicat transmis de Mega Image, Partea Generală reprezintă o procedură privind regulile de listare și delistare a produselor și alte lucruri, prin care se asigură respectarea cerințelor privind calitatea și siguranța.

„Partea Generală, aplicabilă tuturor furnizorilor, reprezintă o procedură clară și transparentă privind regulile de listare și delistare a produselor, precum și de gestionare a relațiilor comerciale, și stabilește modalități obiective și echidistante de evaluare a produselor, asigurând, totodată, respectarea cerințelor privind calitatea și siguranța, în scopul protejării consumatorilor.”, transmite comunicatul.

Citește și : Titi Aur a dezvăluit 3 reguli de circulație care îți pot salva viața. Nu sunt prevăzute în Codul Rutier: „Avem o mare problemă”

Partea Specială se aplică doar furnizorilor care realizează mai mult de 20% din cifra lor de afaceri cu cele două rețele și include „o serie consistentă de garanții și măsuri de protecție suplimentare create în beneficiul furnizorilor”. De asemenea, un element important de protecție este reprezentat de „angajamentul conform căruia furnizorii incluși în această categorie nu vor fi delistați, excepție făcând situațiile cu totul excepționale, clar definite în procedură, care privesc în principal aspecte precum siguranța și sănătatea alimentelor, calitatea produselor, respectarea normelor legale”.

Furnizorii vor avea termene suplimentare de notificare și oportunități de remediere a neconformităților. Astfel, li se creează un cadru care să permită creșterea performanțelor, adaptarea activității și soluționarea problemelor operaționale. Totodată, spune comunicatul, „aceștia se vor bucura de un sprijin suplimentar, sub formă de consultanță și formare, respectiv colaborare directă cu reprezentații celor două rețele, în scopul dezvoltării și îmbunătățirii relațiilor comerciale”.

Ce a precizat Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a precizat, de-a lungul timpului, că are o serie de îngrijorări referitoare la tranzacția prin care compania Delhaize dorește să preia, prin lanțul Mega Image, supermarketurile Profi din România.

Citește și : BEC a validat 10 candidaţi din partea partidelor şi patru independenţi. Candidaturile finale la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, instituția a precizat că tranzacția ar putea afecta negativ mai mulți furnizori, din cauza faptului că se reduce numărul companiilor achizitoare și avându-se în vedere consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții.

În plus, se evidențiază pericolul că, pe unele piețe locale unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate face ca eventualii cumpărători să nu mai aibă posibilități de alegere a produselor diferite.