Un meniu complet pentru ziua de Crăciun poate costa, în medie, între 400 și 600 de lei, în funcție de preferințe, transmite observatornews.ro. pentru românii care sunt în cirză de timp sau care pur şi simplu nu vor să gătească, restaurantele sunt o opțiune ideală de unde pot cumpăra de la platouri de aperitive, până la celebrele sarmale. Tot de acolo pot lua și friptura, brânzeturile sau tot felul de deserturi delicioase, pentru un cost total între 400 și 600 de lei.
Vedetele meniului sunt sarmalele și friptura de porc, iar pentru cei care nu consumă carne de porc există ca variantă friptura de pui sau curcan. Platourile reci, care conțin doar produse tradiționale, cum ar fi mușchiuleț de porc afumat, tobă, cârnați de casă, slăninuță, caltaboș, brânzeturi și legume, sunt la fel de cputate, ca şi voastele și cârnații afumați şi ceafa la cuptor. Răciturile sunt și ele foarte căutate, pot fi cu carne de porc sau curcan. Românii își mai doresc pe masa de sărbătoare și tradiţionalul ciolan afumat cu varză.
În fine, salata de boeuf sau cea de sfeclă cu hrean sunt şi ele pe listă, la fel şi ciorbele de perișoare, de burtă, rădăuțeană sau de pui cu tăiței de casă. Pentru desert, vestitul cozonac cu nucă ori poalele-n brâu sunt printre cele mai dorite de români.
Citeşte şi: Cât costă brazii naturali și artificiali de Crăciun în 2024
Trebuie ţinut cont de faptul că anul acesta prețurile s-au scumpit la toate alimentele în medie cu 4%, în comparație cu finalul lui 2023. Astfel, la supermarket, pulpa și spata de porc costă în medie 20 de lei kilogramul, iar ceafa ajunge la peste 32 de lei. De asemenea, kilogramul de tobă se vinde cu 77 de lei, de caltaboș cu 55 de lei, iar șoriciul și jumările costă 100 de lei pentru nun kilogram.
„Vom avea cele mai scumpe sărbători de Crăciun din utimii 20 de ani raportat la puterea de cumpărare a românilor, care a scăzut dramatic. Vânzările de produse alimentare din prisma preturilor s-au prăbușit în volume cu cel mai ridicat ritm din ultimii 10 ani”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.