- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meniul groaznic din „azilele groazei”. Ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină şi câte o felie de parizer

14 Jul, 22:46 • Russo George
Pacienții din azilele groazei erau la limita supraviețuirii din cauza meniului groaznic pe care îl primeau. Mâncarea, deși era puțină și sărăcăcioasă, nici măcar nu venea pe farfurii, pentru că proprietarii nu voiau să cheltuiască bani și pe spălatul vaselor.
Meniul groaznic din azilele groazei. Ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină şi câte o felie de parizer

Recent, datorită informațiilor furnizate de un infirmier infiltrat de DIICOT în căminele conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitru, s-a aflat cum arăta meniul zilnic în azilele groazei. Suma alocată zilnic pentru hrană de către stat este de 22 de lei, însă cei internați în azilele groazei, oameni în vârstă sau cu dizabilități, primeau nu doar mâncare puțină, ci și de slabă calitate, se arată în referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT.

De altfel, cadrele medicale de la Spitalele de Urgență Floreasca și Gerota au mărturisit că au fost șocate de starea în care au fost aduși pacienții găsiți la cele 3 azile din județul Ilfov, scrie Libertatea.

„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….’, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.

Meniul zilnic din azilele groazei, unde fiecare pacient internat ar fi trebuit să primească mâncare de 22 de lei, era extrem de sărac, bazat pe margarină și zacuscă, în timp ce ciorba era lungită cu apă și nici măcar ceaiul nu era de ajuns. Conform sursei citate, infirmierul care a lucrat pentru DIICOT sub identitate protejată la centrul din Afumați al lui Ștefan Godei, a declarat că, în dimineaţa zilei de 20 aprilie, când a ajuns acolo, una dintre angajatele centrului „pregătise deja masa: 28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie.

Citeşte şi: La fiecare 10 secunde, românii își comandă o shaorma. Orașele în care s-a comandat cel mai mult preparatul. Bucureștiul este în top

Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai’, conform referatului.

Deși pare greu de crezut, infirmierul a mai declarat că angajata azilului i-a cerut să nu umple cănile cu ceai, „deoarece nu va ajunge pentru toată lumea”. A doua zi, bărbatul a pregătit masa de seară „cu Sandu (Alexandru Cristea, şi el angajat al centrului – n.r.), care a pus la fiert 28 de ouă, iar eu – 75 de crenvurști (ARO), câte doi și jumătate pentru fiecare dintre pacienți și i-am chemat la masă. În jurul orelor 20.00, aceștia au mers la culcare”.

În ziua următoare, micul dejun a fost la fel de sărac – o felie de pâine cu margarină ARO, două felii de pâine cu zacuscă, „în total, au fost folosite 4 borcane mici cu zacuscă, la 28 de pacienți”, o felie de pâine cu parizer și ceai, a mai dezvăluit infirmierul.

Pe 29 iunie, după cum a dezvăluit infirmierul colaborator DIICOT, micul dejun a fost „compus din patru felii de pâine cu margarină Aro. Era disponibil un singur baton de parizer de cea mai slabă calitate, care trebuia porționat în așa fel încât să ajungă la cei 28 de beneficiari. De asemenea, le mai serveam 4 borcane de zacuscă, pe care trebuia să o împărțim la fel’, plus ceai diluat şi neîndulcit.

Anchetatorii au interceptat și telefoanele angajaților centrului, iar anul acesta, în luna aprilie, au surprins o discuție halucinantă între Daniel Godei, fratele lui Ştefan Godei, şi unul dintre angajaţii centrului Armonia, Alexandru Cristea: „A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”. Asta în condițiile în care Ștefan Godei încasa 5.571 de lei pentru fiecare beneficiar cazat în căminele lui, în baza contractelor semnate cu DGASPC-urile. De altfel, membrii grupului condus de Ștefan Godei au primit de la DGASPC-urile cu care au încheiat contracte, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023, suma de 3.763.869 de lei.

Citeşte şi: Cine este Bogdan Ivan, cel care va prelua Ministerul Familiei după demisia Gabrielei Firea în scandalul azilelor. Ce a făcut politicianul în trecut

Mai mult, angajații nu țineau cont de problemele medicale ale beneficiarilor și, implicit, nici de faptul că aceștia ar fi trebuit să primească mâncare de regim, în funcție de afecțiunile de care sufereau.

Conform patronului unei firme de catering care a furnizat mâncare la aceste centre, „legat de prepararea hranei pentru persoane cu diverse afecţiuni, nu am fost solicitat niciodată în acest sens, nu am pregătit niciodată separat mâncare pentru persoane, spre exemplu, diabetice ori care să sufere de ulcer sau alte afecţiuni de această natură’.

Micul dejun de la azilele groazei: două felii doar cu margarină marca «ARO», o felie cu margarină și dulceață de gutui

Aceeași situație a fost depistată și la Casa Cora, deținută de Cristina Dumitru, unde același infirmier colaborator al DIICOT s-a angajat în luna mai 2023. Acesta a dezvăluit că a remarcat, „la unele dintre pacientele vârstnice, că au simptomele unor persoane muribunde. Majoritatea pacienților sunt foarte slabi, prezentând semnalmente asemănătoare unor persoane subnutrite’.

Conform mărturiei sale, devenită probă în dosar, la Casa Cora micul dejun era compus din „patru felii de pâine: una cu pateu, una cu parizer, una cu brânză dulce, una cu margarină, plus ceai.  Le-am dat celor care nu se pot deplasa feliile de pâine la pat. Menționez că aceștia nu au primit ceai deloc. În jurul orelor 11.00, pacienții au primit o gustare alcătuită din 3 biscuiți populari și un măr’.

A doua zi, beneficiarii au primit, dimineaţa, „două felii doar cu margarină marca «ARO», o felie cu margarină și dulceață de gutui și cea de-a 4-a felie de pâine – cu pateu’. În ziua următoare, pe lângă pâinea cu margarină, bătrânii din centru au primit şi o felie de pâine „cu două felii mici de salam, iar cea de-a patra felie, cu brânză «Almette»’.

De altfel, aici pastele cu pesmet, zahăr (nici acela mereu) și vanilie erau considerate un desert extraordinar.

Asta în timp ce, conform anchetatorilor, angajații centrelor sustrăgeau „diferite cantități de carne, conserve, pâine sau alte produse, ce proveneau din cumpărături făcute din fondurile centrului sau din pachetele aduse de aparținători pentru beneficiari”.

Conform DIICOT, 1.544.660 de lei au încasat membrii grupului condus de Cristina Dumitra de la aparținătorii beneficiarilor internaţi în Casa Cora.

Citeşte şi: Au fost raportate peste 50 de grade Celsius! Localitățile din România lovite de caniculă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului care a stârnit nebunia!
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului ...
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau sancțiunile
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau ...
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de creşteri ale preţurilor
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de ...
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat de amnistia fiscală. Cât a încasat ANAF din datoriile vechi
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat ...
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024