- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meseria care îți poate aduce 500 de euro în plus în portofel! Află ce este Voxa și ce job îți oferă

14 Feb, 21:05 • Cornel Ghimeșan
Dacă ești pasionat de citit și ai visat mereu să ai o emisiune la radio sau să dublezi desene animate, Voxa ar putea avea job-ul perfect pentru tine! Digitalizarea masivă din ultima vreme a creat acest nou loc de muncă: narator de cărți în format audio.
Meseria care îți poate aduce 500 de euro în plus în portofel! Află ce este Voxa și ce job îți oferă

Ce este Voxa? Digitalizarea masivă la care am fost martori în ultimii ani a dus și la schimbării în ceea ce privește locurile de muncă. Pe lângă faptul că mai multe meserii care erau ignorate până acum au devenit cu mult mai populare, au apărut și o serie de meserii noi care devin vitale pentru piața muncii. De exemplu, apariția primelor platforme de audiobook-uri în limba română a dus la nevoia de a avea pe piața muncii din România nararatori de cărți în format audio. Această meserie s-a bucurat rapid de popularitate în rândul actorilor și a jurnaliștilor.

Alte articole: Pensii 2023. Ce categorii de vârstnici vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului

„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnalişti de radio sau ziarişti. Un narator de audiobookuri câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea pe care o are, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii citite. Am observat că mulţi dintre ei şi-au descoperit o vocaţie în a nara cărţi şi această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa.

Când s-a lansat Voxa?

Primele audiobook-uri produse de Voxa au început să apară la începutul anului 2020, tocmai din cauza faptului că oamenii erau să stea închiși în case. Pentru a ușura procesul de înregistrare și pentru a respecta restricțiile, actorii și jurnaliștii primeau acasă echipamentele necesare și cartea care trebuia citită. În momentul de față, Voxa înregistrează cărţi în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop şi a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

„Un audiobook ia naştere în 45 de zile şi cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetiţiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărţii de către un editor pentru a identifica greşelile), corectarea materialului, editarea finală şi masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidraşcu.

Actorul sau jurnalistul care urmează să înregistreze audiobook-ul este ales în funcție de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficţiune, literatură, cărţi de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului şi conţinutul cărţii.

Totodată, o condiţie necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura. Printre cei mai apreciaţi naratori de către ascultătorii Voxa se numără actorul Şerban Pavlu, jurnalista şi bloggeriţa Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actriţa Ilinca Hărnuţ şi jurnalista Raluca Hatmanu.

Citește și: Românii care stau la bloc pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei. Greşeala banală pe care o fac toţi proprietarii

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult