Deși lucrările agricole au început în forță, fermierii se confruntă cu o criză de forță de muncă. Cei mai căutați sunt tractoriștii, pentru care se oferă salarii ce pot ajunge până la 15.000 de lei, echivalentul a aproximativ 3.000 de euro. În comparație cu anul trecut, când salariile se situau în jurul sumei de 14.000 de lei net, oferta actuală reprezintă o creștere semnificativă, transmite Adevărul.ro.
„În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi 4.000-5.000 de lei în mână. Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. În general, le dăm cam 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i identificăm. Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”, explică Dan Câmpean, fermier.
Potrivit acestui fermier, tractoriștii ar putea obține venituri suplimentare considerabile dacă aleg să lucreze ore în plus. Cu toate acestea, există o problemă majoră. Numeroși români calificați în acest domeniu au emigrat în străinătate de mulți ani. Chiar dacă salariile în România au crescut, unii s-au stabilit deja în alte țări și acum ezită să revină. Și aceasta nu este singura provocare cu care se confruntă.
Te-ar putea interesa și: Anunțul momentului: Fermierii pot primi finanțări de 1,5 milioane de euro de la AFIR. Până când se pot depune cererile
Pe lângă lipsa acută de meseriași în acest domeniu, trebuie precizat că aceștia se confruntă cu o altă problemă. Mai exact, nu doar că nu există destui tractoriști care să se ocupe de lucrările agricole, dar formarea unora noi este din ce în ce mai complicată.
Reprezentanții explică a două centre de formare profesională, unul situat în București și celălalt în Bihor, explică problema cu care se confruntă fermierii. Mai exact, ei vorbesc despre o cerere scăzută pentru cursurile destinate pregătirii tractoriștilor agricoli.
Centrul de Pregătire Profesională (CPP) Alexanders din București a comunicat că în acest an cursul autorizat pentru tractoriștii agricoli, programat să înceapă pe 19 aprilie, nu a mai fost organizat din cauza unor modificări impuse de Ministerul Muncii în ceea ce privește standardele ocupaționale (SO), care nu au fost actualizate.
Citește și: Vești bune pentru fermieri! Ajutoarele de minimis au fost dublate: majorare la 50.000 de euro pe fermă