Companiile din industrie se luptă cu cea mai mare provocare de-a lungul anilor! Găsirea personalului specializat, care era odată, mai exact sudori, lăcătuși, strungari, a devenit aproape imposibil, a informat zf.ro.
Meseriașii care sunt și foarte bine plătiți dispar ușor ușor de pe piața locală, iar băncile școlilor profesionale ies tot mai puțini specialiști.
Companiile apelează la firmele de închiriere de angajați pentru a-şi acoperi deficitul de forță de muncă sau își formează oamenii direct la locul de muncă prin școala proprie.
„Astăzi la poartă nu mai bate nimeni, aproape nimeni. Trebuie să-i cauţi, să-i convingi, şi cel mai rău este că au dispărut şcolile profesionale sau chiar dacă n-au dispărut fizic sau există pe hârtie, practic nu produc mai nimic sau produc nişte imitaţii de strungari sau alte meserii”, a spus Ioan Simion, fondatorul Confind din Câmpina, furnizor de echipamente petroliere.
Compania activează pe piață de peste 32 de ani și deține 1.000 de angajați. Antreprenorul confirmă că personal specializat, precum sudorii, lăcătușii, strungarii, îi găsește doar prin intermediul firmelor de închiriere de forță de muncă. În cazul altor specializări, cum ar fi operatori de mașini comandă numerică (CNC), a investit în formarea angajaților direct la locul de muncă.
„În cadrul uzinei avem toate categoriile de meserii, în ziua de astăzi nu mai există strungar clasic pe piaţă, cei bătrâni au ieşit la pensie, iar în piaţă nu formează nimeni tineri strungari. Am renunţat la maşini clasice, am trecut pe maşini comandă numerică, care reclamă altă pregătire şi costă mai mult.”, a mai spus antreprenorul.