- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Meteo 14 – 16 iulie 2023. Cum va fi vremea în următoarele zile. Românii se pot pregăti pentru temperaturi de peste 40 de grade

13 Jul, 15:04 • Bumbeneci Diana
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile. Meteorologii anunță cum va fi vremea până duminică.
Meteo 14 - 16 iulie 2023. Cum va fi vremea în următoarele zile. Românii se pot pregăti pentru temperaturi de peste 40 de grade

Îndeosebi în jumătatea de nord a țării, gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală de 70…90 km/h și izolat peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. Astfel, în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi local de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp. Temperaturile minime se vor situa între 14 și 25 de grade, iar în regiunile sudice și sud-estice nu vor scădea sub pragul unei nopți tropicale (20 de grade), prin urmare disconfortul termic va fi ridicat.

În București, disconfortul termic se va menține ridicat, astfel temperatura minimă nu va scădea sub pragul unei nopți tropicale și va fi de 21…23 de grade. Probabilitatea pentru înnorări și manifestări ale instabilității atmosferice va fi ridicată.

Vineri, în țară, valul de căldură se va pondera, totuși în Câmpia Română, în Lunca Dunării și în cea mai mare parte a Dobrogei va fi în continuare caniculă și disconfort termic ridicat, în aceste zone urmând a se înregistra maxime de 34…38 de grade și valori ale indicelui temperatură-umezeală (ITU) în jurul pragului critic de 80 de unități. În restul țării, disconfortul va diminua semnificativ, în condițiile în care maximele temperaturii aerului vor fi cuprinse între 25 și 33 de grade. Pe parcursul zilei, în zonele montane și submontane și pe alocuri în nordul, nord-estul și în centrul țării, vor fi înnorări temporare și averse care pe arii restrânse vor fi mai însemnate cantitativ (peste 20…25 l/mp) și pot fi însoțite de descărcări electrice.

Izolat vor fi posibile căderi de grindină. În restul teritoriului, va predomina cerul degajat și doar izolat, pentru perioade scurte, vor fi posibile înnorări și fenomene de instabilitate atmosferică. Vântul va avea intensificări în zona montană înaltă (cu viteze mai mari în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali) și în Moldova, dar local și în sudul și centrul teritoriului. Minimele termice se vor situa între 10…11 grade în zonele depresionare și 22…23 de grade pe litoral.

Vezi și: Bani pentru 2 milioane de români. A fost anunțată lista voucherelor care vor fi oferite oamenilor care au nevoie de sprijin financiar

meteo
meteo

București

Valul de căldură se va mai pondera, totuși va fi în continuare vreme caniculară și disconfort termic accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade, cea minimă nu va coborî sub 20…21 de grade și după-amiaza indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În mare parte a intervalului va predomina cerul degajat, dar pentru scurt timp, în orele serii vor fi posibile dezvoltări noroase convective, oraje și averse slabe. Vântul va sufla în general moderat.

Sâmbătă, în țară, canicula și disconfortul termic vor continua să diminueze în sudul și sud-estul țării, totuși vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Câmpia Română după-amiaza local va fi caniculă și indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii critice de 80 de unități.

Temperaturile maxime la nivelul întregii țări se vor încadra între 27 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul extrem al Olteniei și al Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 9 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 22 de grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil, dar pentru perioade scurte, după-amiaza, se va înnora și vor fi averse pe arii restrânse la munte, cu precădere în Carpații Meridionali și posibil cu totul izolat în dealurile sudice și în estul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat.

București:

Canicula și disconfortul termic vor persista, dar vor fi mai puțin intense decât în zilele anterioare. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă de 20 de grade, ușor mai scăzută în zona periurbană.

Duminică, în țară

Valul de căldură se va intensifica din nou în mare parte din țară, iar canicula și disconfortul termic accentuat vor afecta în special vestul, sudul și sud-estul teritoriului. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 38 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 12 și 24 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar ușoare intensificări ale vântului vor fi în Dobrogea.

În București, valul de căldură se va intensifica din nou, disconfortul termic devenind accentuat; temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 20…21 de grade, ușor mai scăzută în zona periurbană. Cerul va fi mai mult senin și vântul în general slab.

Vezi și: ALERTĂ METEO de nivel 3. Vijelii extreme, cu rafale de până la 100 km/h și grindină de mari dimensiuni. Iată zonele afectate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult