Conform Administrației Naționale de Meteorologie, marți, în România, vremea se va răci față de ziua precedentă, însă în regiunile sudice valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice acestei date. Temperaturile maxime vor fi de la -3 grade în estul Transilvaniei până la 7…8 grade, pe arii restrânse în Muntenia și Dobrogea, iar noaptea va fi geroasă în special în zonele montane și submontane, precum și în depresiuni, cu minime ce se vor situa în general între -12 și -2 grade.
Pe parcursul zilei cerul va prezenta înnorări și va ninge slab, local la munte și în Maramureș, pe arii restrânse în Transilvania și izolat în zonele deluroase, iar în est, pe alocuri pot fi precipitații mixte și depuneri de polei. Noaptea cerul se va degaja în cea mai mare parte a țării, iar precipitațiile vor înceta. În prima parte a intervalului temporar vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale în general de 60…80 km/h, viscolind zăpada, dar local și în zonele joase de relief, când în sudul Olteniei și al Transilvaniei și în sud-vestul Munteniei se vor atinge viteze de 45…60 km/h, iar noaptea va sufla slab și moderat. Spre sfârșitul intervalului, izolat se va forma ceață cu depunere de chiciură.
Valorile termice diurne se vor situa peste normele specifice perioadei, cu o maximă în jurul valorii de 7 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat cu viteze de 35…45 km/h, iar noaptea va deveni slab. Temperatura minimă, mai scăzută decât în noaptea precedentă, va fi de -8…-5 grade.
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 și 9 grade, iar cele minime între -5 și 3 grade, cu valori mai ridicate în vestul și sud-estul teritoriului până spre 5…8 grade. Cerul, variabil ziua, se va înnora treptat în aproape toată țara și local vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie în vest, centru și nord și pe alocuri în rest, cu o probabilitate mai mare în sud-vest. În zona montană înaltă precipitațiile vor fi mixte. Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei. Vântul se va intensifica din nou la munte, astfel, mai ales în a doua parte a intervalului, pe creste vor fi rafale de peste 70…80 km/h, iar local și temporar va prezenta intensificări și în regiunile vestice și estice, cu viteze în general de 45…55 km/h. În zonele joase de relief, izolat se va forma ceață.
Ai mai putea citi: Admitere liceu militar 2024. MApN a publicat calendarul și etapele concursului
Valorile termice se vor situa peste normele climatologice caracteristice în a doua decadă a lunii ianuarie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de -3…-1 grad.
Procesul de încălzire va continua, astfel vremea va deveni caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 și 13 grade, iar cele minime se vor situa între -1 și 9 grade. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua în vestul și nordul țării, local în centru și sud-vest și doar izolat în rest. În zona montană înaltă, iar spre sfârșitul intervalului, posibil și în extremitatea de vest și de nord a teritoriului, se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte și în regiunile vestice, dar pe arii restrânse și în centru și est. Izolat se va forma ceață.
Vremea va fi caldă pentru această dată, cu o temperatură maximă de 10…12 grade și o minimă de -1…3 grade. Cerul va fi temporar noros și vor fi condiții ca trecător să plouă slab. Vântul va sufla în general slab. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.
Poți citi azi și: Accizele la motorină, achitate integral de Ministerul Agriculturii şi în 2024. Anunțul ministrului Florin Barbu